Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Κρυονερίτη

Εκτύπωση

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Κρυονερίτη

Οι προετοιμασίες στο χωριό Ροδάκινο, για τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος έχουν ήδη ξεκινήσει μιας και φέτος, καθώς η γιορτή είναι κινητή, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα στις 8 Ιουνίου. Το χωριό βρίσκεται στη Νότια πλευρά του Νομού Ρεθύμνου και στην αρχή της διαδρομής για την κορφή του Κρυονερίτη που φτάνει τα 1312μ.

Λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Κρυονερίτη, στα 1200μ. βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος που κάθε χρόνο οι ντόπιοι μαζεύονται εκεί για να γιορτάσουν.

Της Ελπίδας Δημακοπούλου

Η ύπαρξη της εκκλησίας και o εορτασμός της χάνεται στο χρόνο καθώς όπως λέει η παράδοση πολλά χρόνια πριν ένας βοσκός από τα Ρούστικα, είδε ένα φως να βγαίνει από μια σχισμή του βράχου στο σημείο που βρίσκεται τώρα το εκκλησάκι και εντόπισε εκεί την εικόνα του Αγίου Πνεύματος. Από τότε φτιάχτηκε εκεί η εκκλησία και κάθε χρόνο γιορτάζεται η θαυματουργή για πολλούς εικόνα.

Από την προηγούμενη μέρα οι οικογένειες από το Ροδάκινο, φτιάχνουν μεγάλες παρέες και ανεβαίνουν από το πρωί στο εκκλησάκι για να ανάψουν φωτιές και να ψήσουν το τσιγαριαστό και το βραστό με το πιλάφι, το κρέας με τις πατάτες, να ετοιμάσουν το εκκλησάκι και τους άρτους, να στήσουν τις τάβλες με τα εδέσματα, το τυρί και το κρασί. Το βράδυ γίνεται ο εσπερινός αλλά μετά το σχόλασμα της εκκλησίας οι πιο πολλοί μένουν εκεί στον Κρυονερίτη μέχρι το ξημέρωμα με τις παρέες τους.

Και την άλλη μέρα «του Αγίου Πνευμάτου», όπως το λένε οι ντόπιοι, η ατμόσφαιρα γίνεται πιο γιορτινή, με τον κόσμο να καταφθάνει στην εκκλησία για να προσκυνήσει την εικόνα, να φάει, να πιεί και να γιορτάσει με τους φιλόξενους κατοίκους της περιοχής. Τις ετοιμασίες και τα φαγητά που φτιάχνονται από την απλόχερη προσφορά των κατοίκων του Ροδάκινου μπορεί να απολαμβάνει όποιος επισκέπτης βρεθεί εκείνη την ημέρα στο εκκλησάκι και να γίνει ένα με αυτούς, κάτι που γίνεται τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια.

Και φέτος λοιπόν στις 7 και 8 Ιουνίου όλοι θα είναι έτοιμοι για να γιορτάσουν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος στα 1200μ. υψόμετρο.    


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία