Υπαίθριες Μορφές Εμπορίου

Εκτύπωση

Υπαίθριες Μορφές Εμπορίου
Μετά την εκλογή σας ως Νέα Δημοτική Αρχή, αναμέναμε την συνεργασία με προτάσεις και αντιπροτάσεις για μια καλύτερη εικόνα σε ότι αφορά το στάσιμο εμπόριο, το πλανόδιο εμπόριο, τους πραματευτάδες του παραλιακού μετώπου, τις λαϊκές αγορές. Περιμέναμε πολιτικές που να στοχεύουν σε παρεμβάσεις εξυγίανσης, σε παρεμβάσεις καλύτερης λειτουργίας της αγοράς σε σχέση με το κυκλοφοριακό, τις θέσεις parking κ.α. Μια συνολική μελέτη-πρόταση, καταγραφής και αντιμετώπισης των μορφών υπαίθριου εμπορίου στα όρια του Δήμου Ρεθύμνου δεν έχει γίνει ακόμα.

Η μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την μαρίνα ήταν και είναι πιθανόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανοίξει αυτός ο διάλογος.

Οι θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου για το θέμα των λαϊκών είναι ξεκάθαρες και τις εκφράζουμε με συνέπεια επί σειρά ετών.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ:

 • Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους Ρεθεμνιώτες παραγωγούς, γεωργικών, κτηνοτροφικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων.
 • Έχουμε και μας χωρίζουν αρκετά με τους δήθεν παραγωγούς, τους "εμπόρους" με εισαγωγικά, που αγοράζουν από τους χονδρέμπορους και πωλούν χωρίς Φ.Π.Α. στην λαϊκή.
 • Έχουμε και μας χωρίζουν αρκετά με τους εμπόρους Βιομηχανικών προϊόντων της λαϊκής ως αρχή.
 • Έχουμε και μας χωρίζουν αρκετά με τους μηχανισμούς αδειοδότησης όπως λειτουργούν μέχρι στιγμής.
 • Έχουμε και μας χωρίζουν αρκετά με τις υπηρεσίες ελέγχου όπως λειτουργούν μέχρι στιγμής, νομιμότητας, υγιεινής, ποιότητας, παραποίησης σημάτων (προϊόντα μαϊμού).κ.α.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 1. Στο Ρέθυμνο είναι υπεραρκετές δύο λαϊκές : η υπάρχουσα κατάσταση με τρεις λαϊκές αγορές αποτελούν για τον πληθυσμό της πόλης, για την μορφή της πόλης, για τον τρόπο λειτουργίας της ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗ
 2. Εξυγίανση και εφαρμογή της Κείμενης Νομοθεσίας :ουσιαστική λειτουργία όλων των επιτροπών αδειοδότησης, λειτουργίας, αυστηροποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων.

Στις λαϊκές του Ρεθύμνου:

 • Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν άδεια; ΟΧΙ
 • Όλες οι άδειες είναι νόμιμες; ΟΧΙ
 • Υπάρχουν άδειες που οι ίδιοι έχουν και καταστήματα; ΝΑΙ
 • Υπάρχουν άδειες που γονείς, αδέλφια ή παιδιά έχουν και καταστήματα; ΑΡΚΕΤΕΣ
 • Από το δημοπρατήριο Τυμπακίου πόσες ποσότητες έρχονται σε σχέση με τα προϊόντα που προσφέρονται ως παραγωγικά προϊόντα του Ρεθύμνου; ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
 • Τα αγορασμένα προϊόντα από τα χονδρεμπορικά καταστήματα της πόλης σε ποια αναλογία είναι;
 1. Περιοδική λειτουργία τους ανά τρεις μήνες.
  Η πρότασή μας έρχεται από 6ετίας όταν η λαϊκή πήγε στην μαρίνα
  Διαφωνούμε με τις μόνιμες θέσεις γιατί αυτό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ημιστεγασμένης ουσιαστικά αγοράς.
   
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ, και αυτό γίνεται μόνο στο Ρέθυμνο, ειδικές θέσεις για λαϊκές ή ειδικές πλατείες και μάλιστα "διαμορφωμένες με όρους υγιεινής... κ.τ.λ.";
Δεν έχουμε λαϊκή στην Ομόνοια, στην πλατεία Μητροπόλεως ή στο Σύνταγμα, ούτε στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας, στην αυλή του Αγ. Μηνά, στην αυλή του Αγ. Τίτου ή στο Μαρτινέγκο, ούτε στην Παναγία στα Χανιά ή στην πλατεία Νομαρχίας και στο λιμανάκι του Αγ. Νικολάου ή στο Κάστρο της Σητείας ή στην παραλία της Ιεράπετρας.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ, τοπική πρωτοτυπία και σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, που το βρήκατε αλλά και το συνεχίζετε, το να πληρώνει δηλ. ο Δήμος περισσότερο από 70.000 ευρώ ως ενοίκιο, το χρόνο, μόνο στην πλατεία Ξυλούρη. (χώρος λαϊκής Δευτέρας)

Πάνω από ½ εκατομμύριο ευρώ έχει στοιχίσει η λειτουργία της αυτά τα χρόνια.

Αυτό το ΠΡΟΝΟΜΙΟ, δεν ξέρουμε καμιά επαγγελματική ή άλλη ομάδα στο Ρέθυμνο που να έχει με παρόμοιο τρόπο διευκολυνθεί!!!

ΓΙΑΤΙ, η λαϊκή ΑΝ είναι αναγκαία πρέπει να είναι προνόμιο, και το λέει και η λέξη, όλων των κατοίκων της πόλης, όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης, των οχημάτων τους ή της συνοικίας που κατοικούν.

ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αναζήτηση τουλάχιστον οκτώ (8) άλλων θέσεων, τεσσάρων για κάθε λαϊκή, σε αντίστοιχες περιοχές της πόλης μας που να προταθούν για έγκριση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψιν την ιδιαιτερότητα σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, την λειτουργία των σχολείων, των καιρικών συνθηκών, την αύξηση των επισκεπτών τους θερινούς μήνες, των θέσεων ή μη parking και του πληθυσμιακού.

Αν κρίνετε ως ικανές την πλατεία Ξυλούρη και την πλατεία Δικαστηρίων αναζητήστε τουλάχιστον άλλες έξι (6)θέσεις.

κ. Δήμαρχε, κ. Σύμβουλοι,
Αποφύγετε και τελειώστε τουλάχιστον με το κομφούζιο που δημιουργείτε τρεις μέρες την βδομάδα στην πόλη. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψετε το γεγονός ότι οι λαϊκές είναι μορφή υπαίθριου εμπορίου άρα απαγορεύεται η λειτουργία τους κοντά σε Ιστορικά Κέντρα, Αρχαιολογικούς Χώρους, Ιερούς Ναούς κ.α. Οι νέες έξι τουλάχιστον θέσεις δεν πρέπει να αποκλείουν "το προνόμιο" πρόσβασης στη λαϊκή, στους κατοίκους του Κουμπέ, του Μασταμπά, της Νοτιοανατολικής Καλλιθέας, στα Καστελάκια και του Πλατανιά, των Μυσσιρίων και της Σαρακίνας. Σ όλες τις προαναφερθείσες περιοχές υπάρχουν δρόμοι που μπορούν να φιλοξενήσουν μια νόμιμη λαϊκή αγορά.

Αναμένουμε για τις ενέργειές σας και δηλώνουμε απευθυνόμενοι και σε όλους τους συμπολίτες μας, σε όλους τους Ρεθεμνιώτες ότι εμείς αγωνιζόμαστε για μια πόλη νομιμότητας στην οποία οι άνθρωποι επιθυμούν με ευχαρίστηση να ζουν, να συζητούν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να επενδύουν, να επιχειρούν, να διασκεδάζουν, να αγαπούν τον τουρισμό και να προτιμούν τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της.

Το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                 Η Γεν. Γραμματέας
Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης                  Μαρίλυ Χ. Αγγελιδάκη

Α Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Πολιουδάκης

Β Αντιπρόεδρος
Εμμανουήλ Σταματογιαννάκης

Ταμίας
Τσικιντίκου Αθηνά

Μέλη
Μηνάς Σταματάκης
Κωνσταντίνος Γαβράς
Ειρήνη Βασιλειάδου
Χαράλαμπος Μακρυγιάννης

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία