ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τα εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν οι πολίτες

Εκτύπωση

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Από τη Διεύθυνση Διοίκησης της  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου ανακοινώνεται ότι οι πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν εύκολα και απλά το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 μπορούν να απευθύνονται:

α)Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου www.nah.gr ή www.nomarxiahrakleiou.gr,

β)Στο ειδικό γραφείο το οποίο έχει συσταθεί και λειτουργεί στο ισόγειο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009.

γ)Στα τηλέφωνα 2813/400376, -377, -353, -368, -369, και -370, του τμήματος εκλογών για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκλογές.

Διευκρινίζεται ότι οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στην αλλαγή εκλογικών τμημάτων ψηφοφορίας, οφείλονται:

1.Στο γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι του Δήμου Ηρακλείου οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε εκλογικές ενορίες, είναι πλέον χωρισμένοι σε εκλογικά διαμερίσματα με βάση τη διεύθυνση κατοικίας που έχουν στους εκλογικούς καταλόγους και σύμφωνα με τις οποίες καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα.

2. Ο αριθμός των εκλογέων-ψηφοφόρων κάθε εκλογικού τμήματος διαφέρει ανάλογα με το είδος των εκλογών (π.χ. στις ευρωεκλογές συμπεριλαμβάνεται μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων κατά εκλογικό τμήμα ενώ στις βουλευτικές εκλογές, μικρότερος αριθμός). Αυτό συνεπάγεται τη αλλαγή του εκλογικού τμήματος ορισμένων ψηφοφόρων και συχνά και την αλλαγή του καταστήματος ψηφοφορίας μεταξύ δύο διαφορετικών εκλογικών αναμετρήσεων.

3. Στις αλλαγές που επέρχονται στους εκλογικούς καταλόγους από άλλες αιτίες π.χ. μεταδημότευση, νέοι ψηφοφόροι, θάνατοι, κλπ.,

4. Λάθη που ανακύπτουν σχετικά με εσφαλμένη εγγραφή στοιχείων εκλογέων ή παράλειψη εγγραφής αυτών, αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών από τους αρμόδιους Δήμους ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι ετεροδημότες, όσοι δηλαδή εκλογείς διαμένουν σε Δήμο άλλης εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν εφόσον είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι 3-3-2009, σε εκλογικό τμήμα του Δήμου του τόπου διαμονής τους. 
Ιδιαίτερα τονίζουμε ότι οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών απαγορεύεται να ψηφίσουν στην εκλογική περιφέρεια στης οποίας τους βασικούς εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι.

Οι Κοινοτικοί, όσοι δηλαδή από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι 3-3-2009 θα ψηφίσουν μαζί με τους Έλληνες εκλογείς σε εκλογικό τμήμα του Δήμου του τόπου διαμονής τους.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία