Οικολογική καταστροφή με την ανοχή του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Οικολογική καταστροφή με την ανοχή του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου 

Οι τράτες συνεχίζουν να σκοτώνουν τα πάντα κάτω από τα "αδιάφορα" μάτια των συντεταγμένων
οργάνων της πολιτείας.

     Καταγγελίες εις βάρος του Λιμενάρχη Ρεθύμνου 
                             κ. Αντώνη Ορφανού. 


Οι Χανιώτικες Τράτες συνεχίζουν για 4η εβδομάδα το καταστροφικό τους έργο
του Βασίλη
Κασιμάτη
σαρώνοντας τα πάντα στο βυθό του Ρεθύμνου, αγνοώντας νόμους, κανόνες και ιδιαίτερα το ίδιο το οικοσύστημα το οποίο πολύ γρήγορα θα μας τιμωρήσει όλους μας. Και όλα αυτά με την ανοχή του τοπικού Λιμεναρχείου Ρεθύμνου.
Τα μεγάλα αυτά αλιευτικά δίκτυα σαρώνουν με απίστευτο μένος το βυθό αποξηλώνοντας κάθε μορφής ψαριού έως και το γόνο απαραίτητο δια την διαιώνιση του είδους.

Έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο σε ολόκληρο το Νομό  Ρεθύμνου η στάση του Λιμενάρχη Αντιπλοίαρχου κ. Αντώνη Ορφανού σχετικά με την εμφανή αδιαφορία του στις δεκάδες πλέον επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες που όλες κάνουν λόγο για καταστρατήγηση των κανόνων αλιείας.
Η αδιαφορία του Λιμενάρχη έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο χαρακτηρίζοντας πλέον τον ίδιο γραφικό αλλά και συνάμα συνυπεύθυνο και συναυτουργό στα πάμπολα αδικήματα των παράνομων μεγαλοαλιέων.

Τι κι αν καθημερινά φτάνουν στο Λιμεναρχείο οι καταγγελίες, οι τράτες φαίνεται είναι σε «ανοιχτή γραμμή» ... με το «θεό».

Το παράξενο αυτό σήριαλ που ξεπερνά σε δράση ακόμα και την τηλεοπτική σειρά «Λάμψη», ξεκίνησε στις 6 Μαΐου όταν τότε έφτασαν στην εφημερίδα μας την «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ» οι πρώτες καταγγελίες. Τότε μάλιστα είχε δώσει συνέντευξη στα γραφεία της εφημερίδας ο κ. Μιχάλης Κυριακάκης πρόεδρος ερασιτεχνών αλιέων, εκπρόσωπος επαγγελματιών και εκπρόσωπος συλλόγου σκαφούχων, άνθρωπος με περίσσια γνώση στο αντικείμενο και με σεβαστή προϋπηρεσία στα κοινά του χώρου της αλιείας.
Ο πρόεδρος μας είχε καταγγείλει τότε την απίστευτη ιστορία με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου το οποίο σε προγενέστερες παρόμοιες καταγγελίες σε παρελθόντα χρόνο «τιμώρησε» ευθαρσώς τον ίδιο με διοικητική ποινή σε μια πιεστική προσπάθεια να τον εκβιάσει να χαμηλώσει τους τόνους!

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παρέθεσε σήμερα στην εφημερίδα μας ο Νομάρχης
ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης
Παπαδάκης με τον Βασίλη Κασιμάτη
Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης στην οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα της επικαιρότητας, αναφερθήκαμε και στο θέμα των καταγγελιών και της θαλάσσιας οικολογικής καταστροφής.
Ο ίδιος μας ανέφερε ότι ενώ το θέμα ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας και είναι αρμοδιότητα του κ. Χατζηγάκη, εντούτοις όμως προσωπικά και ο ίδιος έχει ενδιαφερθεί με επιστολές που απέστειλε στον Υπουργό, με στόχο να εναρμονιστούν οι διατάξεις του ΥΕΝ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα 2,5 μίλα που ορίζεται η αλιεία από μηχανότρατες. Ο κ. Νομάρχης συμπλήρωσε «... ο κ. Κοντός τότε ως Υπουργός Γεωργίας έθεσε τα όρια στο 1 μίλι, άγνωστο το γιατί, εφόσον ο φάκελος της υπόθεσης περιλάμβανε τα στοιχεία που έπρεπε για να εναρμονιστούμε με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο κ. Νομάρχη αναφέραμε και το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τη συμπεριφορά του Λιμενάρχη, βάση συγκεκριμένων καταγγελιών που παραθέτουμε κατωτέρω.  
Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποιόν των καταγγελιών εις βάρος του κ. Αντώνη Ορφανού και μας διαβεβαίωσε ότι θα ερευνήσει αρμοδίως την υπόθεση.

Οι Καταγγελίες εις βάρος Λιμενάρχη

Καταγγελία 1η

Στις 6 λοιπόν Μαΐου η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και ύστερα από τις τότε αρκετές καταγγελίες ξεκίνησε με τον αδιάψευστο μάρτυράς της, τον φωτογραφικό της φακό και κάλυψε το ολοήμερο ρεπορτάζ. Σε κάποια δεδομένη στιγμή και ενώ παρακολουθούσαμε την μια εκ των 2 μηχανοτρατών από κοντά, διαπιστώσαμε ότι αυτή αλίευε σε απόσταση πολύ χαμηλότερη της προκαθορισμένης από το ΥΕΝ, αυτή ενός μιλίου από την ακτή.
Άμεσα καλέσαμε τον ίδιο το κ. Λιμενάρχη για να στείλει το πλωτό υπηρεσιακό μέσο για να βεβαιώσει την παράβαση.
Ο ίδιος μας ανέφερε ότι λόγω της κακοκαιρίας δεν δύναται η υπηρεσία να στείλει το ταχύπλοο. Εμείς όμως βεβαιώνουμε ότι η συγκεκριμένη παράβαση  έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή έξω από το Βιολί Χαράκι (Ατσιπόπουλο) και στη περιοχή δεν έπνεαν άνεμοι μεγαλύτεροι των 4,5 μποφώρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ταχύπλοο υπηρεσιακό σκάφος του Λιμεναρχείου είναι ένα 8μετρο φουσκωτό με 2 μεγάλες (200άρες) εξωλέμβιες μηχανές. Αυτού του τύπου τα σκάφη χαρακτηρίζονται ως «ανοιχτής θαλάσσης» και έχουν την δυνατότητα πλεύσης και αποστολών κάτω από εντελώς αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση όμως την συγκεκριμένη ημέρα που επιδώσαμε την καταγγελία, όπως προαναφέραμε η δύναμη του αέρα κυμαινόταν στα 4 με 4,5 μποφώρ.

Πως άλλωστε θα ήταν μεγαλύτερη από την στιγμή που η ίδια η παράνομη τράτα
η εν λόγω τράτα καθισμένη από το βάρος της
μεγάλης ψαριάς στη πρύμνη. Φαίνεται καθαρά
ότι η δύναμη του αέρα δεν ξεπερνά τα
4 με 4,5 μποφώρ. Στιγμιότυπο στα 500 μ. έξω
από το Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου
ψάρευε κανονικά και σε αντίθετη περίπτωση, αυτή της κακοκαιρίας που ισχυρίστηκε ο κ. Λιμενάρχης - δεν θα ήταν δυνατό να αλιεύει με την χαρακτηριστική άνεση που διαφαίνεται και στην φωτογραφία του άρθρου.


Στην ίδια φωτογραφία το μάτι ενός έμπειρου θαλασσινού μπορεί να βεβαιώσει από τους αφρούς της θάλασσας την δύναμη του αέρα.


Τα λεγόμενα «προβατάκια» λοιπόν της συνημμένης φωτογραφίας, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται το «ξάφρισμα» του νερού στη κορυφή ενός κύματος, μας αποδεικνύουν τον ανυπόστατο ισχυρισμό του Λιμενάρχη κ. Ορφανού.

 

Καταγγελία 2

Το ανωτέρω ρεπορτάζ της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ στις 6 Μαϊου αφύπνισε τους Ρεθυμνιώτες σε μεγάλο βαθμό και έπεσαν βροχή οι καταγγελίες μιας και οι Τράτες συνέχιζαν ακάθεκτες την θαλάσσια γενοκτονία.
Με το θέμα ασχολήθηκε ακολούθως με πρωτοσέλιδα ο τοπικός Ρεθυμνιώτικος τύπος, στα οποία αναφέρονταν στο περιεχόμενο των καταγγελιών εις βάρος των μηχανοτρατών. Σχετικά άρθρα φιλοξενηθήκαν και στις εφημερίδες «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» & «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ».
Τότε το λιμεναρχείο αφού είδε το γενικό ντόρο που δημιουργήθηκε από το σύνολο των Μ.Μ.Ε. του Νομού Ρεθύμνου αλλά και των γειτονικών Νομών, έπιασε δουλειά και άρχισε να στέλνει το «φουσκωτό» για ελέγχους
Το παράξενο στην ιστορία είναι ότι ενώ οι καταγγελίες έπεφταν η μία πίσω από την άλλη, όποτε το πλωτό του Λιμενικού έφτανε στο σημείο, ως δια μαγείας οι τράτες βρίσκονταν στο 1,00001 του μιλίου από την ακτή!!!

Σε τουλάχιστον 7 περιπτώσεις μας αναφέρει πηγή της εφημερίδας μας μέσα από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου διαπιστώθηκε η ίδια πρακτική.
Θα μνημονεύσουμε τη λαϊκή ρήση «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».
Είναι σαφές λοιπόν ότι κάποιος ειδοποιεί τους καπετάνιους στις τράτες όταν το πλωτό σκάφος βγαίνει από το λιμάνι για έλεγχο και αμέσως μαζεύονται στην «συνοριακή»  γραμμή του ενός μιλίου.
Έρευνα για το ποιος κάνει το παπαγαλάκι μέσα στο Λιμεναρχείο αναμένουμε ύστερα από τηλεφωνική παρέμβαση της εφημερίδας μας στο Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, να ασχοληθεί η ηγεσία του ΥΕΝ.

Καταγγελία 3 ... Το βίντεο της Ντροπής! 

Πριν 2 εβδομάδες ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε μια από τις Χανιώτικες τράτες η οποία βρίσκεται καθημερινά στα ανοιχτά του Ρεθύμνου, επ αυτοφώρω να παρανομεί ασύστολα και με απίστευτη θρασύτητα, οφθαλμοφανέστατο δείγμα της «προστασίας» που λαμβάνει από τις αρχές.

κάντε κλίκ στο play και δείτε το βίντεο της ντροπής

Το βίντεο της ντροπής το οποίο φιλοξενείτε έκτοτε και στο AGORATV, έκανε το γύρω της Ευρώπης και έδειχνε με ηλεκτρονικές αποδείξεις από αδιάψευστα δορυφορικά συστήματα, τη τράτα να ψαρεύει εκείνη μόνο την ώρα 2,5 τόνους Μαγιάτικα, στα 533 μέτρα από τη Φορτέτζα Ρεθύμνου και σε βάθος 25 περίπου μόνο μέτρων όταν η εγκύκλιος απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή αλιείας σε βάθη κάτω των 55 μέτρων και σαφώς τίποτα κάτω του ενός μιλίου (1600 μέτρων) από την ακτή.
Το βίντεο κατατέθηκε άμεσα στο Λιμενάρχη κ. Αντώνη Ορφανό ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες των συλλόγων Ερασιτεχνών και Επαγγελματιών αλιέων, αδιαφόρησε επιδεικτικά λέγοντας ότι δεν μπορεί να βεβαιώσει παράβαση «κατόπιν εορτής».
Μα με τέτοια αδιαμφισβήτητα στοιχεία, επαρκή ακόμα και για την στοιχειοθέτηση δικογραφίας, πως είναι δυνατόν η Λιμενική αρχή δια στόματος Λιμενάρχη να απαντά ότι για μια ακόμα φορά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Σε ερώτηση προς τον κ. Νομάρχη για το αν είχε λάβει γνώση για το βίντεο μας άνοιξε το συρτάρι του και μας επέδειξε το σχετικό DVD!

Επίλογος 

Να αναφέρουμε ότι σε όλο αυτό το σήριαλ με τις Χανιώτικες τράτες ακούγεται παντού το όνομα Βαρδινιγιάννης. Οι αλιείς κάνουν όλοι τους λόγο για το ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι ιδιοκτήτες των αλιευτικών αυτών σκαφών.
Εάν αυτές οι καταγγελίες αληθεύουν τότε ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε  ένα τρελό πανηγύρι, σε ένα ακόμα σκάνδαλο με μεγάλα ονόματα και το Λιμενάρχη Ρεθύμνου.

Το βέβαιο είναι ότι η ιστορία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον όποιος κι αν είναι ο ιδιοκτήτης των σκαφών, με άλλα λόγια όποιος κι αν είναι ο Μεγαλοψαράς!
Το ΥΕΝ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σχετικά με τους αξιωματικούς στους οποίους έχει αναθέσει τα υψηλά καθήκοντα της διασφάλισης και εκτέλεσης των νόμων.

Σε κάθε περίπτωση ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου Αντιπλοίαρχος κ. Αντώνης Ορφανός έχει με βεβαιότητα κερδίσει τις βάσιμες υποψίες της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας για σαφή μεροληψία υπέρ των μεγαλοαλιέων και εις βάρος του οικοσυστήματος και της κοινωνίας του Ρεθύμνου.

Η εφημερίδα προχώρησε ήδη σε καταγγελία στα ανώτερα κλιμάκια του ΥΕΝ και αναμένει απαντήσεις και πράξεις.
Συμβουλεύουμε τους κατοίκους του Ρεθύμνου καθώς και τα υπόλοιπα Μ.Μ.Ε. να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε λογαριασμό μια μέρα στα παιδιά μας ... ότι κάποτε πράξαμε το σωστό! 

Με τσι γειές μας...

 

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία