Οι οικολόγοι πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο

Εκτύπωση

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Μια τουλάχιστον έδρα διεκδικούν οι Oικολόγοι Πράσινοι στις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο.
Τα περισσότερα γκάλοπ τους δίνουν συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά. 
Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου είναι μια ακόμη απόδειξη της αυξανόμενης απήχησης των θέσεων τους στην ελληνική κοινωνία.

Από τις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου τους κατέχουν η ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ, βουλευτής του κόμματος των πρασίνων της Αυστρίας στο κρατίδιο της Βιέννης, ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ, πρόεδρος της ΜΚΟ Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, και ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ, δικηγόρος, αμφότεροι στελέχη των Ο.Π..  

Γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο των Ο.Π.
Πρώτα ανακοινώθηκε το όνομα του μουσικοσυνθέτη ΝΟΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ, και ακολούθησε το όνομα του ηθοποιού ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα καινούριο κόμμα που ιδρύθηκε το 2003, και σύντομα έκανε αισθητή την παρουσία του σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Η διαφορά του από τα υπόλοιπα κόμματα είναι ότι θέτει ως πρώτιστο και κυρίαρχο πολιτικό στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανέλυσε έγκαιρα τη σημασία της περιβαλλοντικής κρίσης, έμμεση συνέπεια της οποίας είναι η οικονομική, κοινωνική, και πολιτική κρίση την οποία διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα και με ιδιαίτερη οξύτητα η χώρα μας. Οι Ο.Π. κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη διέξοδο από την οικονομική κρίση, τις οποίες ονόμασαν «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο». Βασικός πυρήνας της πρότασης είναι οι επενδύσεις που αφορούν την «πράσινη ανάπτυξη». Σοβαρού ύψους επενδύσεις θα διοχετευτούν στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταικά, υδροθερμικά, κλπ.) και στην θερμομόνωση των ήδη υπαρχόντων κτιρίων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι αυτονόητο ότι το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, θα είναι ανυπολόγιστο, δεδομένου ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι ΑΠΕ είναι εγχώριες και δωρεάν.  

Πέρα από τις προτάσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την στροφή της οικονομίας σε πράσινες λύσεις οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν σαφείς θέσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα που αφορούν την πολιτική της χώρας μας καθώς και τις διεθνείς της σχέσεις και επιδιώκουν συγκεκριμένες αλλαγές στην χώρα μας.

Οι προτάσεις τους για τις πολιτικές αλλαγές που επιδιώκουν να γίνουν άμεσα, αποτελούν μέρος ενός γενικότερου οράματός τους για αλλαγές που συμβάλλουν στην εμβάθυνση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, διαμορφώνουν μια ανοικτή, κοινωνία των ενεργών πολιτών, συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας οικονομίας που θα στηρίζει μακροχρόνια την ευημερία της κοινωνίας. Επιπλέον διατυπώνουν μέσα από τις προγραμματικές τους προτάσεις ένα κριτικό πολιτικό λόγο που περιέχει, εκτός από την αναγκαία και τεκμηριωμένη κριτική, προτάσεις για την έξοδο από την κρίση σε αρκετούς τομείς αλλά και έναν νέο πολιτισμό και αλλαγές στη συμπεριφορά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια υποστηρίζοντας τους Οικολόγους Πράσινους, διότι η παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο και αργότερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση των μεγάλων κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Για το περιεχόμενο
Νικόλαος Φιολιτάκης
Οικονομολόγος
Ενεργό μέλος των Οικολόγων Πρασίνων
ecogreens-rethymon@googlegroups.com

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 21 Μάρ 2018

Αρθρογραφία