"Μήλον της Έριδος" τα έργα του Πλατύ. Απάντηση Ολγας κατά Λαμπίρη.

Εκτύπωση

"Μήλον της Έριδος" τα έργα του Πλατύ

27/5/2009

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας εσωτερική πολιτικής διαμάχης στο Ρέθυμνο, εν όψει των Ευρωεκλογών.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης, ανέπτυξε στην ομιλία του στα εγκαίνια του φράγματος «Ποταμών Αμαρίου» σχετικά με το σχεδιασμό της κατασκευής του άλλου φράγματος αυτό του «Πλατύ Ποταμού», ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί μόνο τις 2 μελέτες. Την 1η για τη κατασκευή του φράγματος στο "Πλατύ" και τη 2η για τη κατασκευή του Αγωγού που θα μεταφέρει τα νερά του φράγματος στις Αγροκαλλιέργειες στην Μεσσαρά και τη πλήρωση του φράγματος της "Φανερωμένης". 


του Βασίλη
Κασιμάτη
Ο κ. Λαμπίρης κατηγόρησε τη κυβέρνηση, πράγμα που το φωνάζει εδώ και αρκετούς μήνες, ότι ουδόλως έχει ασχοληθεί με την 3η μελέτη που έχει να κάνει με τα «Συμπληρωματικά έργα» για την άρδευση των 45.000 "ανάντι" εκτάσεων της περιοχής Αμαρίου. Να τονίσουμε ότι αυτή η μελέτη είναι ουσιαστικής σημασίας για τους κατοίκους της πρώην Επαρχίας Αμαρίου που καλούνται να δώσουν τις περιουσίες και τα νερά τους σε έναν άλλο Νομό αυτό του Ηρακλείου και σαφώς θα πρέπει να λάβουν αντισταθμιστικά και αυτοί κάποια έργα.  Αυτά τα αντισταθμιστικά έργα δεν είναι άλλα από την κατασκευή του «Μικρού φράγματος Γερακαρίου» ή την κατασκευή 2 λιμενοδεξαμενών στην ομώνυμη περιοχή.

Ρωτώντας επανειλημμένως τους 2 Δημάρχους της περιοχής τους κ.κ. Μ.Πετρακάκη & Στ.Σημαντήρα (Δήμων Συβρίτου & Κουρητών) μας απαντούν ότι έτσι είναι τα πράγματα και όντως για τη 3η μελέτη, σχετικά με τα "Συπληρωματικά έργα" δεν είναι ενήμεροι. Το ίδιο επεναλάβαμε και σήμερα και πήραμε τις ίδιες απαντήσεις.

Πάνω σε αυτά σήμερα η Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάνννη απέστειλε επιστολή στα  Μ.Μ.Ε. που μπορείτε να διαβάσετε κατωτέρω, λέγοντας ότι ο κ. Λαμπίρης δεν είναι σωστά πληροφορημένος και ότι το Υπουργείο προωθεί και τη 3η μελέτη με απόλυτη ισότητα.

Εμείς τολμούμε να πούμε, διαβάζοντας ενδελεχώς το κείμενο της επιστολής, ότι δεν διαπιστώνουμε πουθενά κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την 3 μελέτη. Δεν διαφαίνεται κάπου συγκεκριμένα στο κείμενο της επιστολής, ότι η 3η μελέτη των "Συμπληρωματικών" υφίσταται, είναι εκεί, την ανέλαβε ο τάδε φορέας, κόστισε τόσο και τέλος θα γίνει..."αυτό"!.

Θεωρούμε ότι όλα γίνονται στα πλαίσια της προεκλογικής διαμάχης των κομμάτων εν όψει Ευρωεκλογών και αν θέλετε και ενόψει και των επικείμενων Εθνικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση όμως δε πρέπει να εμπαίζουν το «λαϊκό συναίσθημα».

Οι Αμαριώτες αγρότες εξαρτώνται άμεσα από το νερό. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής, βασίζεται στα πλούσια νερά του τόπου και αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απαξιωθεί στο «Βωμό του συμφέροντος».

Έχουμε την πεποίθηση ότι τα "Συμπληρωματικά έργα" στο Αμάρι θα προχωρήσουν τελικά. Αλλωστε και οι 2 Δημάρχοι της περιοχής έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι αν δεν προχωρήσουν ταυτόχρονα και οι 3 φάσεις, "...δεν θα αφήσουν τους εργολάβους να πατήσουν το πόδι τους στο Αμάρι" όπως χαρακτηριστικά έχουν δηλώσει.

Ακολούθως το κείμενο της επιστολής Κεφαλογιάννη:

     ______________________________________________________________

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη σχετικά με την πορεία των διαδικασιών εκπόνησης των μελετών του έργου αξιοποίησης του Πλατύ Ποταμού δηλώνει τα εξής :
«Κατά την διάρκεια των εγκαινίων του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Λαμπίρης υποστήριξε, ότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθείται μόνο η μελέτη για την κατασκευή του ταμιευτήρα του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού και τον αγωγό μεταφοράς νερού στη Μεσσαρά και όχι η μελέτη για την άρδευση 45.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στου Δήμους Συβρίτου, Κουρητών και Λάμπης.

Πρόκειται για ανακρίβεια. Πιθανόν ο κ. συνάδελφος δεν έχει σωστή πληροφόρηση για την πορεία ανάθεσης των μελετών καθώς και του περιεχομένου τους.

Εκείνοι όμως, που παραπλανούν είτε το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είτε όποιον άλλο, δυστυχώς αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από την πραγματικότητα και τορπιλίζουν το μεγαλύτερο έργο, το οποίο έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα στο νομό μας.

Δυστυχώς στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων - και όχι μόνο - κυριαρχεί η απόλυτη παραπληροφόρηση για το έργο αξιοποίησης του Πλατύ Ποταμού.

Η Αλήθεια είναι λοιπόν, ότι ήδη από τις 21 Μαΐου 2009 υπογράφηκε η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης με τίτλο «Προμελέτη και Οριστική Μελέτη του αρδευτικού δικτύου στον Πλατύ Ποταμό Ρεθύμνου» καθώς και η διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση της ύψους 3.272.500 ευρώ.

Συγκεκριμένη σύμπραξη γραφείων μελετών, καλείται να προβλέψει όλα τα απαραίτητα έργα άρδευσης 45.000 στρεμμάτων γης στους Δήμους Συβρίτου, Κουρητών και Λάμπης και να παραδώσει μια μελέτη έτοιμη προς δημοπράτηση.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας Κρήτης και το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου καθώς και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Όχι μόνο λοιπόν ειπώθηκε αναληθώς, ότι δεν προωθείται η μελέτη για την αξιοποίηση του νερού του Πλατύ στους τρεις Δήμους του νομού μας, αλλά αντιθέτως πρόκειται για την πρώτη μελέτη, της οποίας οι διαδικασίες ανάθεσης ολοκληρώθηκαν και πλέον μπαίνει σε φάση υλοποίησης!

Ταυτόχρονα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της άλλης μελέτης, η οποία προβλέπει την κατασκευή του ταμιευτήρα, την διερεύνηση για το αν θα κατασκευαστεί μικρό φράγμα ή λιμνοδεξαμενή στο Γερακάρι και βέβαια την αντίστοιχη πρόβλεψη του έργου και τέλος τον αγωγό μεταφοράς του πλεονάζοντος νερού στη Μεσσαρά.

Για την μελέτη αυτή, η οποία είναι προϋπολογισμού 3.110.840 ευρώ, έχει διενεργηθεί ο σχετικός διαγωνισμός και η αρμόδια επιτροπή έχει καταλήξει στα συμπράττοντα γραφεία μελετητών, που θα την αναθέσει. Η υπογραφή της θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την μελέτη για τα γεωτεχνικά στοιχεία του έργου, θα κοστίσει περίπου 1.000.000 ευρώ και η διαδικασία ανάθεσης της δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αυτή είναι η αλήθεια για την πορεία των μελετών του έργου αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ και αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά αυτό που υποστήριξα κατά τα εγκαίνια του Φράγματος Ποταμών και τα οποία επαναλαμβάνω:

«Το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού σχεδιάστηκε και χρηματοδοτείται για να αρδεύσει 45.000 στρέμματα γης στους Δήμους Συβρίτου, Κουρητών και Λάμπης.
Πρόκειται για ένα έργο, που γίνεται πρώτα για το Ρέθυμνο.
Καλύπτει πρώτα τις ανάγκες του Αμαρίου.
Δίνει πρώτα και κύρια πνοή και αναπτυξιακή ώθηση στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους κατοίκους των τριών αυτών δήμων.
Μέρος του περισσεύματος του νερού θα διατεθεί και για τη γειτονική Μεσσαρά, η πεδιάδα της οποίας τροφοδοτεί με προϊόντα το νησί και τη χώρα μας.

Με την ευκαιρία δε, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά:
Δεν διαπραγματευόμαστε τα συμφέροντα και τα δίκαια του Νομού μας.

Η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού γίνεται για το Αμάρι και τους Αμαριώτες.
Σχεδιάζεται και θα γίνει ό,τι απαιτείται για την καλύτερη λειτουργία του έργου προς το συμφέρον του τόπου μας.
Το έργο του Πλατύ Ποταμού είναι προϋπολογισμού 130.000.000 ευρώ. Είναι ενταγμένο στα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάθεσης των μελετών, ύψους περίπου 10 εκ. ευρώ.»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία