Ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ή ακαθάριστη εθνική ευτυχία

Εκτύπωση

ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ή ακαθάριστη εθνική ευτυχία!

του Νίκου
Νίνου
Μόνιμος οικονομικός «βραχνάς» των εκάστοτε κυβερνώντων, μόνιμη αγωνία, μόνιμος στόχος και στόχευση, και μόνιμη εκδήλωση ικανοποίησης και απόδειξη επιτυχίας τους, είναι η αύξηση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.

Αυτό δεν έχει καμιά χροιά αξιοσημείωτου, γιατί σήμερα όλα πλέον μετρούνται με την οικονομική παράμετρο τους.

Όμως μέσα σ αυτόν τον εντατικό φορμουελαενικό αγώνα ταχύτητας, μέσα σ αυτήν την μηχανικίστικη φασαρία, μέσα σ αυτόν τον εκκωφαντικό βρυχηθμό όλων αυτών των μηχανών, και την απορροφητική αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων, μένει ξεχασμένος, περιορισμένος στην γωνία της αδιαφορίας, εκείνος που θάπρεπε  να αποτελεί την σημαία της οποιασδήποτε δράσης, της οποιασδήποτε πορείας, του οποιουδήποτε σχεδιασμού, της οποιασδήποτε στόχευσης.

Ο άνθρωπος!
Σήμερα, η ευτυχία του ανθρώπου είναι υπό εξαφάνιση!

Το αυθόρμητο γέλιο, η καλή διάθεση, το υγιές ροδοκόκκινο χρώμα στα πρόσωπα μας, η πραγματική απόλαυση, είναι έννοιες που πρέπει να ψάξεις πολύ, για να τις συναντήσεις!

Ο σημερινός άνθρωπος, παρασυρμένος από τα ορμητικά ρυάκια της σκληρής και δύσκολης καθημερινότητας, χτυπημένος από την ορμή των συχνών καταρρακτών της λειτουργικότητας του, μονίμως βρίσκεται υπό μια ψυχολογία ενός πολυκυνηγημένου αδύναμου όντος, και πλέον έχει υποταγεί, ολοκληρωτικά, στην μόνιμη αγωνία της επιβίωσης!

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που κατορθώνουν, να ξεφύγουν από αυτά τα δύσβατα μονοπάτια, λίγοι είναι εκείνοι που αποτελούν την εξαίρεση, η οποία, απλώς, επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Ελπιδοφόρες αχτίνες προσπαθούν να διεισδύσουν από τις χαραμάδες της «φυλακής» μας, θυμίζοντας μας, ότι, κάπου, έξω, υπάρχει το φως και η Άνοιξη!

Πλέον, από κάποιους εκτοξεύονται δορυφόροι, από τους οποίους (όπου και αν είμαστε), μπορούμε να πάρουμε μεσιανικά μηνύματα, να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας με δύναμη και κουράγιο, να γίνουμε μέλη μια ειρηνικής επανάστασης, αλλαγής της ζωής μας.

Πλέον μοιράζονται σε όλους μας, κουτιά με αναζωογονητικά χρώματα, πινέλα για ζωγραφικές ανατάσεις, ελπιδοφόρα γκράφιτι που ανασταίνουν την γκρίζα εποχή μας.

Μέσα σε όλα αυτά τα επαναστατικά μηνύματα, μας φώτισε, και, ένας ήλιος, που έρχεται από την Ανατολή, (ήλιος είναι, από την Ανατολή θα ερχόταν!), ένας ήλιος που θερμαίνει την ανθρώπινη υπόσταση μας.

Αρχίζει να παραμερίζεται το τεχνοκρατικό μέγεθος του «ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος», αυτό που τόσες δεκαετίες μας παραμελούσε, και δειλά δειλά μπαίνει στο τραπέζι το ανθρώπινο μέγεθος της «ακαθάριστης εθνικής ευτυχίας»!

Η χώρα προέλευσης του σύγχρονου Άστρου της Βηθλεέμ είναι η μικρή ορεινή ασιατική χώρα του Μπουτάν.

Η ιδέα δεν είναι σημερινή, αλλά αριθμεί ηλικία σχεδόν 40 χρόνων!

Δεν μας εκπλήσσει, ότι χρειάσθηκαν 40 χρόνια για να περπατήσει αυτή η νέα θεώρηση της ανάπτυξης ενός τόπου.

Το Μπουτάν δεν είναι ούτε λέσχη Μπίλντεμπεργκ, ούτε ΗΠΑ για να «μετρούν» οι προτάσεις και απόψεις, που φύονται στην χώρα αυτή.

Σημασία έχει, ότι πήραμε το μήνυμα, εμείς οι «δυτικοί» και κάτι θα αρχίσει να βελτιώνεται στην ποιότητα της ζωής μας.

Η ανθρώπινη ευτυχία, συμπιεσμένη και αποστεωμένη, επί τόσες δεκαετίες, έρχεται στην επιφάνεια, την ακούμε να «διαμαρτύρεται», αισθανόμαστε ότι αποκτά «οπαδούς».

Είναι καιρός να μιλούμε, πλέον, για την ακαθάριστη εθνική ευτυχία, να θυμηθούμε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι άψυχα ρομπότ σε ένα παραγωγικό εργοστάσιο.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία