Σε μια λαμπρή τελετή τα εγκαίνια του Φράγματος "Ποταμών Αμαρίου"

Εκτύπωση

Σε μια λαμπρή τελετή τα εγκαίνια του Φράγματος "Ποταμών Αμαρίου"


του Βασίλη
ΚασιμάτηΤη Κυριακή 24 Μαΐου 2009 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του φράγματος Αμαρίου.


Πρωτοφανής η προσέλευση επισήμων αποδεικνύοντας ότι το εν λόγω έργο αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης έως σήμερα. 
 

Σχετικό βίντεο με πλήρες ρεπορτάζ μπορείτε να παρακολουθήσετε στον αγαπημένο σας τηλεοπτικό ιντερνετικό σταθμό AGORATV
Κάντε κλικ στο play  
Στη τόσο λαμπρή όσο και ουσιαστική τελετή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός & Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, οι Βουλευτές του Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και κ. Ηλίας Λαμπίρης, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης & πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης, ο Δήμαρχος Συβρίτου (περιοχή του φράγματος) κ. Μιχάλης Πετρακάκης, ο πρώην Υπουργός της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, πολλοί Δήμαρχοι, πλήθος Αντινομάρχων, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων καθώς και σύσσωμη σχεδόν η στρατιωτική ηγεσία του Νομού Ρεθύμνου.

Παρόντες και όλοι οι τεχνικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στη δημιουργία το φράγματος. Κατασκευαστικές εταιρίες και προσωπικό που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν σκληρά για την υλοποίηση του έργου.

Το έργο του φράγματος αποτελεί για το Νομό το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων χρόνων το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος του Νομού και κυρίως για την κάλυψη αναγκών άρδευσης, ύδρευσης και ενέργειας.
Η ολοκλήρωση και του νέου Αμαριώτικου δρόμου, αλλά και η σκέψη της τουριστικής εκμετάλλευσης του φράγματος, πρόκειται να δώσει στο μέλλον μια επιπλέον ώθηση στην περιοχή Αμαρίου, αλλάζοντας κατά πολύ την τωρινή εικόνα της κρατώντας όμως τα ίδια γραφικά στοιχεία.

Πάνω σε αυτό έκαναν λόγο σχεδόν όλοι οι ομιλητές.
Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί ένα σωστό χωροταξικό σχέδιο ούτως ώστε το αύριο να μην αποτελέσει αντιγραφή του χθες. Δεν θα θέλαμε με τίποτα να δούμε τα εξαμβλώματα που συναντούμε στη Λίμνη Κουρνά.

Σωστή προμελέτη και αξιοκρατική αδειοδότηση  σωστά μελετημένων παραδοσιακών εγκαταστάσεων γύρω από τη λίμνη είναι ταυτό που όλοι ζατάμε να αντικρύσουμε σε μερικά χρόνια. Αυτό είναι και το ζητούμενο το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τη Νομαρχία και τον ΟΑΔΥΚ καλούνται να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα και απαλλαγμένο από κάθε είδους αλλότριο επιχειρηματικό συμφέρον.
Σκληρό και αυστηρό πρόσωπο λοιπόν αναμένεται να επιδείξουν οι συναρμόδιοι φορείς για την καταλυτική αντιμετώπιση των αναμενόμενων ... «μοντέρνων» προτάσεων στη περιοχή! 

Το φράγμα του Αμαρίου, έργο που αποτέλεσε μια διακομματική και διαχρονική προσπάθεια πολλών στελεχών και του ΟΑΔΥΚ κυρίως, για την ιστορία να πούμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσής του χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, από το 1995 έως το 2000, κόστισε 17 εκ. ευρώ και η δεύτερη φάση, από το 2001 έως το 2009 κόστισε 35 εκ. ευρώ.

Ο μακροβιώτερος Δήμαρχος Αμαρίου

Την έναρξη των ομιλών έκανε ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης αφενός ως Δήμαρχος της περιοχής αλλά και αφετέρου διότι επί της 16χρονης δημαρχίας του μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ολόκληρο το έργο.

Πολλά τα εμπόδια, δύσκολος και μακρύς ο δρόμος, αλλά "τέλος καλόν όλα καλά"!

Ο κ. Πετρακάκης καλοσώρισε το κόσμο και τους υψηλούς προσκεκλημένους ενώ συνενωτικός όπως πάντα, μίλησε για τη τεράστια κοινωνική και οικονομική σημασία του έργου για το τόπο.

Με την σφραγίδα Χατζηδάκη

Στην δημιουργία ενός υβριδικού έργου που προβλέπεται να αναπτυχθεί στην περιοχή του φράγματος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης. 
Πρόκειται για ένα έργο που ανήκει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα συνδυάζει την υδροηλεκτρική με την αιολική ενέργεια. Θα συνδυάζει δηλαδή το νερό της λίμνης με τη δύναμη του αέρα έτσι ώστε να δημιουργηθεί «...ένα έργο πρότυπο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 MW όταν ολοκληρωθεί», όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός είπε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα συμβάλλει κατά πολύ στην ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης και θα έχει θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο νησί ενώ τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της Κυβέρνησης να επενδύσει σε αυτό το έργο και να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια τόσο στο Εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Βρυξελλών, ώστε να δοθούν όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις.   

Άξιο σχολιασμού είναι η ταπεινή αντιμετώπιση  που είχε ο Υπουργός σχετικά με τη παρουσία του στα εγκαίνια.
«...Στη τιμητική πλάκα αναγράφεται το όνομά μου επειδή απλά και μόνο εγκαινιάζω σαν Υπουργός Ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακό έργο. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι εγώ προσωπικά δεν είχα καμία ανάμειξη στο έργο. Υπήρξαν άλλοι σημαντικοί άνθρωποι πριν από μένα που έφεραν εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο....»,  ήταν τα λόγια του κ. Χατζηδάκη που πραγματικά εξέπληξαν το κοινό, σφραγίζοντας αν θέλετε και τις δημόσιες αναφορές στο όνομά του που το παρουσιάζουν ως ένα άνθρωπο εργατικό, ταπεινό και κυρίως μετριόφρονα.

Στο βήμα ανέβηκαν πολλοί ομιλητές όπου ο καθένας ξεχωριστά τόνισε την  σημασία του έργου. Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπίρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι σαν γνήσιος Αμαριώτης θέλει να δει το φράγμα στη περιοχή του να αναπτύσσεται σωστά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επόμενο έργο της περιοχής, το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού.
Ο κ. Λαμπίρης ανέφερε για το θέμα αυτό ότι ενώ η προμελέτη για το Φράγμα του Πλατύ έχει ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με τη μελέτη για τον Αγωγό, εντούτοις όμως καμιά έστω και αναφορά, δεν έχει παρουσιαστεί για τα συμπληρωματικά έργα που πρέπει να γίνουν ως αντισταθμιστικά οφέλη για τις ανάντι περιοχές του Αμαρίου που καλούνται και πάλι να δώσουν την περιουσία τους, τη γη και το νερό τους. Να θυμίσουμε ότι συμπληρωματικά έργα είναι το  «Μικρό» Φράγμα Γερακαρίου ή οι δύο Λιμενοδεξαμενές ούτως ώστε να ποτίζονται οι ανάντι περιοχές του Φράγματος δίχως άντληση που καθίσταται ασύμφορη για τους αγρότες. 

Μεταξύ των ομιλητών και ο πρώην Υπουργός κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι το έργο ξεκίνησε το 1992 επί πρωθυπουργίας Κωσταντίνου Μητσοτάκη και τότε είχε αρχικά σχεδιαστεί να κοστίσει 3.5 δισεκατομμύρια δραχμές (σημερινά 10 εκατομμύρια περίπου ευρώ), αλλά όπως είπε, τελικά κόστισε πολύ παραπάνω αφήνοντας μομφή για την συνέχιση του έργου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.Μετά το κλείσιμο των ομιλιών και την επίδοση τιμητικών πλακετών, ο Υπουργός έκοψε και τη "κορδέλα" των εγκαινίων και ακολούθως οι επίσημοι προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στην "κατάντι" πλευρά του φράγματος όπου βρίσκεται το control room (έλεγχος) της μονάδος όπου ο κ. Κωστής Χατζηδάκης «πάτησε» για 1η φορά του κουμπί που ανοίγει τη βάνα η οποία απελευθερώνει τόνους νερό προς το Ρέθυμνο για την άρδευση των «κατάντι» περιοχών. 

Ήταν μια όμορφη γιορτή όπου αυτό που σίγουρα φαινόταν ευδιάκριτα, ήταν το συνενωτικό πνεύμα που κυριαρχούσε μεταξύ όλων των πολιτικών & τεχνικών παραγόντων.

Ακολούθως ο ΟΑΔΥΚ παρέθεσε επίσημο γεύμα στο κοσμικό εστιατόριο «Μαϊστρος» στο Κουμπέ όπου παραβρέθηκαν όλοι οι υψηλοί προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, οι οποίοι παρέμειναν μέχρι αργά αφού άλλωστε ήταν πολλά αυτά που είχαν να πουν μεταξύ τους.
 


Τα εγκαίνια του Φράγματος με εικόνες & λέξεις


κ.κ. Χατζηδάκης & Μητσοτάκης               Ο Υπουργός τα λέει με το Περιφερειάρχη


Η Βάνα άνοιξε και η άρδευση ξεκίνησε        Στη "κορδέλα" οι κ.κ Μαμαγκάκης, Τσόκας
                                                        Κεφαλογιάννης, Κεφαλογιάννη, Χατζηδάκης
                                                                    Μητσοτάκης, Αυγενάκης

Η Στρατιωτική ηγεσία                                Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα του Αγιασμού


Ο κ. Τσόκας βραβεύει το κ. Μιχ.Ηλιακάκη    ο Διευθυντής ΟΑΔΥΚ κ. Βαγγ.Μαμαγκάκης

Ομορφες στιγμές με πλωτά μέσα στη Λίμνη Αμαρίου
τέτοια θέλουμε... ... μηχανοκίνητα - ΔΕΝ θέλουμε!!

 Η αναμνηστική πλάκα" μετά τα αποκαλυπτήρια
 

« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία