Οι παράνομες τράτες συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο ανοιχτά του Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Οι παράνομες τράτες συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο ανοιχτά του Ρεθύμνου

Στις 6 Μαΐου πρώτη η «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ» είχε δημοσιεύσει ένα σημαντικό ρεπορτάζ που αφορούσε την παράνομη αλιεία στο Ρέθυμνο και από ότι διαφαίνεται ήταν η απαρχή μιας νέας σειράς σήριαλ με τους βασικούς ρόλ
η Χανιώτικη τράτα κοντεύει να γύρει στο πίσω μέρος
από το βάρος της ψαριάς, ανοιχτά
του Κουμπέ Ρεθύμνου.
ους να κρατούν οι παράνομες Χανιώτικες τράτες γνωστών και επώνυμων, οι ερασιτέχνες & επαγγελματίες αλιείς Ρεθύμνου, και τα Μ.Μ.Ε. Στο ρόλο του Γιάγκου Δράκου ... το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου!
 

Του Βασίλη Κασιμάτη

22/5/09
 

Η συγκεκριμένη δημοσίευση έγινε και τότε, τόσο στην εφημερίδα ΜΑΙΟΥ 2009 όσο και στο AgoraPress.gr: http://www.agorapress.gr
/el/news.php?n=996

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ είχαμε παρακολουθήσει την κινητικότητα των Χανιώτικων τρατών επί μέρες και σε κάποια σημεία που διαπιστώσαμε και φωτογραφίσαμε τις πλωτές αυτές «απορροφητικές σκούπες» που καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους, να μπαίνουν και να ψαρεύουν σε περιοχές κάτω του ενός μιλίου από την ακτή, όριο που επιβάλει το ΥΕΝ. Καλέσαμε το Λιμεναρχείο τότε να πάρει θέση αλλά ο Λιμενάρχης κ. Αντώνης Ορφανός μας είπε ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να στείλουν το πλωτό μέσο που διαθέτουν λόγω κακού καιρού. Εμείς όμως όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τραβήξαμε τότε, δεν διαπιστώσαμε καιρικές συνθήκες που να απαγορεύουν τον απόπλου του Λιμενικού σκάφους που για την ιστορία πρόκειται για ένα 9μετρο «μάχιμο» φουσκωτό με 2 μηχανές κτηνώδους ιπποδύναμης. Ο καιρός δεν ξεπερνούσε τα 4 μποφώρ όταν το συγκεκριμένο πλωτό αρέσκεται να ταξιδεύει με δυνάμεις έως και 7 μποφώρ.

Στη πορεία και με την ανέχεια του Λιμεναρχείου οι τράτες συνέχισαν το καταστρεπτικό αλλά και υπερ-κερδοφόρο έργο τους και επί μέρες τις θωρούμε από τα υψίπεδα του Ρεθύμνου να αλωνίζουν ανενόχλητες σαρώνοντας ότι κινείται και ότι κολυμπά στα Ρεθυμνιώτικα νερά.

Λόγος γίνεται για επώνυμους οι οποίοι κατέχουν  πλειοψηφικά πακέτα στις επαγγελματικές άδειες με τις οποίες λειτουργούν οι τράτες. Γνωστά ονόματα μεγαλοδικηγόρων από την Αθήνα, ακόμα και Κρητικοί εφοπλιστές φαίνεται να είναι αναμεμιγμένοι στο παιγνίδι  της «μεγάλης ψαριάς».

Συνομιλήσαμε και πάλι σήμερα με το κ. Ηλία Κυριακάκη ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος ερασιτεχνών αλιέων Ρεθύμνου, εκπρόσωπος του Νομού των επαγγελματιών αλιέων Ρεθύμνου & του Συλλόγου ψαροντουφεκάδων καθώς και εκπρόσωπος των ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών, για το θέμα των τρατών.

Μας ανέφερε ότι ύστερα και από την τελευταία πράξη του έργου που έλαβε χώρα προχθές λίγα μέτρα μόνο έξω από τη Φορτέτζα και αναφερόμαστε στη σφαγή των «Μαγιάτικων» η οποία βιντεοσκοπήθηκε με πάσα λεπτομέρεια και έπειτα από την ανακοίνωση του Λιμενάρχη ότι αδυνατεί να ασκήσει δίωξη «κατόπιν εορτής» στους παρανομούντες, ο Σύλλογος προσανατολίζεται σε ισχυρές κινητοποιήσεις.


Το βίντεο της σφαγής μπορείτε να το
παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ στο 
play του video  ............................>


Ελπίζουμε ο Σύλλογος να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Η κοινωνία μας πρέπει να πατάξει αυτή τη τόσο παράνομη όσο και ασύδοτη δραστηριότητα και το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου επιβάλλεται να λειτουργήσει από εδώ και μπρός με διαφορετική πολιτική απέναντι σε αυτούς τους παράνομους αλιείς.

Μέχρι και τη στιγμή που συντάσσουμε το παρών άρθρο οι τράτες είναι έξω στα ανοιχτά και σκουπίζουν. Το Λιμεναρχείο δέχεται βροχή τις καταγγελίες. Η εφημερίδα μας το ίδιο. To βέβαιο είναι ότι η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Η πολιτεία εμφανώς λόγω εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων, κωφεύει!
Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ σήμερα θα προβεί σε διάβημα στο ΥΕΝ και ο χαρακτήρας θα εμπεριέχει μομφή και εις βάρος του τοπικού Λιμεναρχείου.
Ίδωμεν!

     _______________________________________________________________


 Ακολούθως δημοσιεύουμε την επιστολή που απέστειλε οι Σύλλογοι Αλιέων Ρεθύμνου στα Μ.Μ.Ε.

                                  Η σφαγή των Μαγιάτικων

                 

O Μάιος σηματοδοτεί την άνοιξη στη Γη και την αναπαραγωγική περίοδο για τα θαλάσσια είδη. Τα περισσότερα από αυτά, γεννούν τα αυγά τους το Μάιο, έτσι ώστε η εκκόλαψη τους να συμπέσει με τις αρχές του καλοκαιριού, που έχει ήσυχες θάλασσες και αφθονία τροφής Τα Μαγιάτικα, επιστημονικά Seriola Dumerili, πλησιάζουν το μήνα αυτό τις ακτές για να γεννήσουν και από εκεί έχουν πάρει και το όνομα τους.

 

Ο κόλπος της Ρεθύμνης, με τη σπάνια βιοποικιλότητα του, αποτελεί πόλο έλξης για αυτά, μια και βρίσκουν τόσο ήσυχα μέρη για αναπαραγωγή όσο και αφθονία τροφής. Το τρίμηνο από Μάιο μέχρι και Ιούλιο, τα Μαγιάτικα, που οι ντόπιοι ξέρουν και σαν Λίτσες, αποτελούν προσφιλή θηρευτική λεία για τους ψαράδες της περιοχής.

 

Τα αλιευτικά τους εργαλεία είναι για μεν τους επαγγελματίες τα παραγάδια και τα δίχτυα, για δε τους ερασιτέχνες, το ψαροντούφεκο, τα παραγάδια και συρτή.

 

Για να μην πέσουν τα ψάρια θύματα της ανάγκης που έχουν για την αναπαραγωγή του είδους τους, η Πολιτεία έχει απαγορεύσει το ψάρεμα με παραγάδια και ψαροντούφεκο, στους ερασιτέχνες αλιείς το μήνα αυτό. 

 

Για τους επαγγελματίες αλιείς η απαγόρευση δεν ισχύει και αυτό οφείλεται στη στρεβλή και ακατανόητη θεώρηση της πραγματικότητας στην οποία μας έχει συνηθίσει η Δημόσια Διοίκηση σε όλες τις αποφάσεις της.

 

Συνολικά ψαρεύονται περίπου 100-150 Μαγιάτικα κάθε άνοιξη στο Ρέθυμνο, αλλά η ισορροπία μεταξύ γεννήσεων και συλλήψεων διατηρείται λόγω του σχετικά μεγάλου αριθμού που πλησιάζει τις ακτές μας. Εδώ και λίγα χρόνια η ισορροπία αυτή έχει ανατραπεί, λόγω των νέων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην αλιεία τους, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παράνομες αλλά και λόγω της αναλγησίας του Κράτους και των οργάνων του, που κυριολεκτικά αδιαφορούν για τη σφαγή τους και την πιθανή εξάλειψη του είδους αυτού.

 

Κύριος συντελεστής στον αφανισμό τους είναι το ψάρεμα με κυκλικά δίχτυα που χρησιμοποιούν τα Γρί-Γρί, για τη σύλληψη σαρδέλας και ρέγκας, θηράματα που έχουν εξαλειφθεί από τα νερά μας, σχεδόν ολοκληρωτικά πια.
Ο κανονισμός 1967 του 2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να  προλάβει την ολοκληρωτική εξαφάνιση και των υπολοίπων ειδών που ψαρεύουν τα Γρί Γρί, απαγορεύει σε αυτά να βγαίνουν κοντά στις ακτές σε απόσταση μικρότερη από ένα μίλι και να ρίχνουν τα δίχτυα τους σε νερά ρηχότερα των
50 μέτρων.  Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης μας, σα γνήσιοι Έλληνες, υπέγραψαν πέρυσι φαρδιά πλατιά τον κανονισμό αυτό μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, αλλά με συνεχείς παρεκκλίσεις και «προσωρινές» αποφάσεις, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Τρατών, φροντίζουν να εξαιρούν τους κατόχους των καταστρεπτικών αλιευτικών εργαλείων από τις διατάξεις του.

 

Οι Ρεθυμνιώτες επαγγελματίες αλιείς, προς τιμή τους, δεν χρησιμοποιούν ούτε τράτες, ούτε Γρι-Γρί στα ψαρέματα τους. Τ
ο γεγονός αυτό, εκμεταλλεύονται τόσο οι ψαράδες των όμορων νομών, όσο και Τρατάρηδες από όλη τη Χώρα αλλά και το εξωτερικό (Ιταλία) για να καταληστεύουν τη θάλασσα μας και να τη μετατρέπουν σιγά σιγά σε νεκρή θάλασσα, με μοναδικό είδος τις μέδουσες που λόγω ελλείψεως ψαριών, έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό.

 

Χθες γίναμε μάρτυρες μιας επανάληψης του συνεχούς αυτού εγκλήματος, όταν ένα Χανιώτικο Γρί-Γρί, ψάρεψε ενάμισι τόνο Μαγιάτικα, πάνω από 150 ψάρια συνολικά, σε νερά βάθους 17 μέτρα, και σε απόσταση 500 μέτρα από την ακτή, έξω από τη Φορτέτσα. Προηγουμένως είχε ψαρέψει ανάλογες ποσότητες Μαγιάτικων, τόσο μπροστά στο Σφακάκι, στου Σταυρωμένου όσο και μπροστά στον Πετρέ.

 

Το Λιμεναρχείο Ρεθύμνης είχε φυσικά βγάλει το πλωτό του μέσο και αστυνόμευε τους ερασιτέχνες της περιοχής μη τυχόν και ψαρέψουν καμία γόπα παραπάνω από το κανονικό. Το Γρί-Γρί δεν το είδε και χρειάστηκε να γίνουν τέσσερα τηλεφωνήματα από ερασιτέχνες και από τον πρόεδρο των επαγγελματιών Αλιέων για να πάει να το ελέγξει, αφού είχε πια συντελεστεί η καταστροφή. Χρειάστηκε επίσης να γίνει η ακόλουθη επώνυμη καταγγελία από τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών και να κοινοποιηθεί στο Λιμεναρχείο η κινηματογραφημένη σφαγή των Μαγιάτικων για να δηλωθεί πως θα κινήσει αυτό διαδικασίες για την τιμωρία του.

 

Η καταγγελία έχει ως εξής:

 

 Προς το Λιμεναρχείο Ρεθύμνης

 

Οι Αλιευτικοί Σύλλογοι Ρεθύμνης υποβάλλουν συνημμένα ένα DVD και ένα χάρτη με διάγραμμα της θέσης του Γρι-γρί «Γέρο Παυλής», Ν.Χ 159, το οποίο το μεσημέρι της 18ης Μαίου 2009, αλίευσε περίπου 1.500 κιλά Μαγιάτικα (Greater Amberjack, Seriola Dumerili) με κυκλωτικά δίχτυα, μεταξύ των στιγμάτων Ν35.22.707 ? Ε24.28.130, και Ν35.22.913 Ε24.27.914, σε απόσταση 534 έως και 980 μέτρων από τη Φορτέτσα Ρεθύμνης και σε βάθος 17-32 μέτρα.

 

Επειδή πιστεύουμε ότι τόσο η απόσταση από την ξηρά, όσο και το βάθος αλιείας, παραβιάζουν τους Κοινοτικούς και Εθνικούς Κανονισμούς, παρακαλούμε για τη διεξαγωγή λεπτομερούς ελέγχου της πράξεως αυτής.

 

Επί πλέον σας ενημερώνουμε, ότι, όπως διαπίστωσε και το πλωτό μέσο, το οποίο έφθασε στην τελευταία φάση της δραστηριότητας του Γρι-γρί, όταν τόσο αυτό όσο και η βάρκα που άπλωνε το δίχτυ είχαν απομακρυνθεί αρκετά από την ακτή, ο καπετάνιος του, αγνόησε τα αλιευτικά εργαλεία συναδέλφου μας (παραγάδια) που είχαν σημανθεί όπως προβλέπεται και έριξε πάνω τους τα δίχτυα του. 

Το γεγονός αυτό, παραδέχεται τόσο στο συνημμένο DVD, όσο και ενώπιον των Λιμενικών, ο καπετάνιος του γρι-γρι. 

Ρέθυμνο 19 Μαΐου 2009, οι Σύλλογοι αλιέων νομού Ρεθύμνης
      ____________________________________________________________

 

Για όσους ενδιαφέρονται να δουν το οικολογικό έγκλημα που περιγράψαμε, το σχετικό βίντεο υπάρχει στο Youtube και μπορεί να αναζητηθεί με τις λέξεις κλειδιά «Η Σφαγή των Μαγιάτικων».

 

Αναρωτιόμαστε, πότε η Νομαρχία και κυρίως οι Βουλευτές μας θα πάψουν να ασχολούνται μόνο με τα εγκαίνια και τα ανώδυνα και «πιασάρικα» ζητήματα που τους προβάλουν και θα σκύψουν ουσιαστικά στο πρόβλημα της νέκρωσης των Θαλασσών μας, που αποτελούν την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του τόπου μας. Και μέχρι πότε ο Ρεθυμνιώτικος Λαός θα δέχεται τη συμπεριφορά αυτή.

 

Οι Σύλλογοι Αλιέων Νομού Ρεθύμνης

  


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία