Μήνυμα του Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη για την 68η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Εκτύπωση

Μήνυμα του Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη για την 68η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Η σκέψη μας τις μέρες αυτές γυρίζει 68 χρόνια πίσω, στο Μάη του 1941, τότε που τη γαλήνη του νησιού μας, διατάραξε ο ήχος των βομβαρδισμών και των πολυβόλων του Γερμανού κατακτητή. Απέναντι στα σύγχρονα αυτά όπλα, ο λαός μας ύψωσε δρεπάνια και ρόπαλα, μα πάνω από όλα τη δύναμη της ψυχής του, την περηφάνια, τη λεβεντιά και τον έμφυτο σεβασμό και προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Το Μάη του 41? οι Κρήτες μαχητές, κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά, με όπλο το ελεύθερο φρόνημα και το ψυχικό σθένος, πρόβαλαν ισχυρή αντίσταση στα αήττητα στρατεύματα του Ναζισμού, που εισέβαλαν στο νησί χωρίς να έχουν εκτιμήσει δεόντως, όπως αποδείχτηκε αργότερα, όχι τις στρατιωτικές ικανότητες και δυνάμεις των Κρητών, αλλά την ψυχοσύνθεση και το μοναδικό προνόμιο του να μάχεσαι έστω και υπό άνισους όρους για την ελευθερία.

Ο κρητικός λαός πολέμησε τον επίδοξο κατακτητή σε όρη και ακτές, ενώθηκε με τους Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς συμμάχους και κατόρθωσε να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στην χιτλερική ιμπεριαλιστική πολιτική, ανατρέποντας τα σχέδια του γερμανικού επιτελείου και δίνοντας χρόνο στους συμμάχους να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, μεταβάλλοντας έτσι ριζικά την πορεία όλου του πολέμου.

Τα χρόνια πέρασαν και όλοι εμείς απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία που μας προσέφεραν οι αγώνες και το αίμα όσων θυσιάστηκαν στο βωμό της τιμής και της αξιοπρέπειας. Η πίστη μας στα μεγάλα ιδανικά παραμένει για πάντα ακλόνητη έστω και αν η μορφή και οι στόχοι των κατακτητών δεν είναι πια οι ίδιοι στην εποχή μας.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία