Στήριξη στη προσπάθεια επιτροφής των Μαρμάρων του Παρθενών στο φυσικό τους χώρο.

Εκτύπωση
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου αποτελούν μια μοναδική και τεράστιας σημασίας ευκαιρία να αποκατασταθεί η μεγαλύτερη αρχαιολογική κλοπή της ιστορίας.

 


<--- κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να υπογράψετε και εσείς στην επιστροφή των μαρμάρων."Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ στηρίζει τη προσπάθεια της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ενάντια στη κλοπή από το Λόρδο (κατά τα άλλα) Έλγιν, πρέπει όλοι μας να υπογράψουμε τη δήλωση συμπαράστασης." Βασίλης Κασιμάτης.

Πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η Ελλάδα γίνεται ο απόλυτος ρυθμιστής στο βασικότερο θέμα που θα απασχολήσει τη Μεγάλη Βρετανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Ολυμπιακή ιδέα είναι δημιούργημα του ελληνικού πνεύματος. Του ίδιου πνεύματος το οποίο δημιούργησε τα έργα τέχνης που με παράνομο τρόπο μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο.Oι Βρετανοί θα πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ότι τιμούν την αρχαία ιστορία της Ελλάδας, και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη φλόγα που θα έρθουν να παραλάβουν το 2012 στην Ολυμπία.

Η εκπομπή μας στον Best ξεκινάει εκστρατεία που θα επιδιώξουμε να γίνει πανελλαδική, και ελπίζουμε να γίνει και παγκόσμια.

 

Η προσπάθειά μας θα είναι να συσπειρώσουμε τις ελληνικές φωνές και να προσεγγίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη, προκειμένου να απαιτήσουμε την επανόρθωση μιας παράνομης πράξης.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν δημιουργήθηκαν για να μοιράζονται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, όπως σημειώνεται με περισσή αλαζονεία στο σχετικό φυλλάδιο του Βρετανικού Μουσείου, αλλά για να συμβολίζουν στην Ακρόπολη την αιωνιότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία από την πλευρά των Βρετανών. Το σαθρό βρετανικό επιχείρημα περί «αδυναμίας» συντήρησης από την πλευρά των Ελλήνων καταρρίπτεται πανηγυρικά με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης. Άλλωστε και οι Αγώνες δίνουν ένα ισχυρό άλλοθι στους Βρετανούς πολιτικούς να αποκαταστήσουν την αδικία, δίνοντας τέλος στο ανούσιο καπρίτσιο των προηγούμενων χρόνων.

Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο ως προϊόν μιας άθλιας συναλλαγής του Έλγιν με τους Οθωμανούς κατακτητές.Πρέπει να γίνει συνείδηση στους Έλληνες πολιτικούς ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με πιθανότητες επιτυχίας. Και είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν εκατομμύρια συμπαραστάτες σε όλο τον κόσμο!

Ζητούμε τη συμπαράστασή σας στην πρωτοβουλία μας. Όσο περισσότεροι υπογράψουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση που θα ασκήσουμε.


Τι ζητάει η Ελληνική Κυβέρνηση;

Από τις αρχές της δεκαετίας του ?80 οι ελληνικές κυβερνήσεις ζητούν τη μόνιμη μεταφορά στην Αθήνα όλων των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαχείρισης των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού: www.culture.gr

Ποια είναι η θέση του Βρετανικού Μουσείου;


Η διαχείριση του Βρετανικού Μουσείου υποστηρίζει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου, που ως μουσείο του κόσμου, έχει σαν στόχο να μεταφέρει την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Εδώ, μπορεί κανείς να δει πώς ο ελληνικός πολιτισμός συνδέεται με άλλους σπουδαίους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου, ιδίως της Αιγύπτου, της Ασσυρίας, της Περσίας και της Ρώμης, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει και να κατανοήσει τη ζωτική συνεισφορά της αρχαίας Ελλάδας στη μετέπειτα εξέλιξη των πολιτιστικών επιτευγμάτων στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Ο συγκεκριμένος τομέας των διασωθέντων γλυπτών στα μουσεία οκτώ χωρών, με περίπου ίση ποσότητα εκθεμάτων σε Αθήνα και Λονδίνο, επιτρέπει την διαφορετική και συμπληρωματική πληροφόρηση σχετικά με αυτά, επικεντρώνοντας με σεβασμό στη σημαντικότητά τους για την ιστορία της Αθήνας και της Ελλάδας, και της σπουδαιότητάς τους για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Αυτό, πιστεύει η Διαχείριση του Μουσείου, είναι ένας διακανονισμός που δίνει το μέγιστο δυνατό όφελος στο κοινό παγκοσμίως και επιβεβαιώνει την παγκόσμια διάσταση της ελληνικής κληρονομιάς.

Περισσότερα για τη διαφωνία σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου:
www.britishmuseum.org
και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού:
www.culture.gr


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία