Σύλλογος Φίλων της Μουσικής..

Εκτύπωση

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό Πρόγραμμα, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Αθήνα και σε 5 ελληνικές πόλεις μεταξύ των οποίων είναι και το Ρέθυμνο.

Το Πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας (2009-2011) και  απευθύνεται σε νέους σπουδαστές Μουσικής και στους διδάσκοντές τους με στόχο την ανάδειξη ταλαντούχων μουσικών οι οποίοι θα επιλεγούν μετά τις ακροάσεις και θα σπουδάσουν με υποτροφία στην Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής συνέστησε μία επιτροπή για το σκοπό αυτό, η οποία αποτελείται από ειδικούς στο χώρο της Μουσικής όπως οι:  κα Έφη Αβέρωφ Μιχαηλίδη - Μουσικολόγος, κ. Δημήτρης Σέμσης  - Βιολονίστας, κ. Νίκο Τσούχλος - Αρχιμουσικός και Δ/ντή του ΟΜΜΑ και η κα Στεφανία Μεράκου- Μουσικολόγος.

  Σύμφωνα με το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις:

Η πρώτη περίοδος περιλαμβάνει επισκέψεις των συντελεστών του Προγράμματος στις πόλεις που συμμετέχουν σε αυτό προκειμένου να διοργανώσουν ανοικτό μάθημα - εργαστήρι το οποίο θα παρακολουθήσουν σπουδαστές Ωδείων της πόλης. Στο εργαστήρι αυτό η κα Αβέρωφ θα μιλήσει για θέματα που αφορούν τη μουσική ερμηνεία συνδυασμένα με μουσικά παραδείγματα που θα παρουσιαστούν από τους μουσικούς του Trio Opus I ενώ θα αναφερθεί και στις διάφορες επαγγελματικές κατευθύνσεις που σχετίζονται με τη Μουσική.

Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ακρόαση των σπουδαστών που φοιτούν σε Ωδεία και μαθαίνουν όργανο ορχήστρας (έγχορδα, πνευστά, κρουστά  και πληκτροφόρα).  Το επίπεδο των παιδιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον  1ο έτος Μέσης Σχολής.

Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων οι μουσικοί του Trio Opus Ι θα δώσουν κατευθύνσεις μελέτης στα παιδιά που θα επιλέξουν, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη δεύτερη φάση.

Η δεύτερη περίοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει ένα διήμερο μουσικό σεμινάριο στη διάρκεια του οποίου ο κ. Σεμσής θα επιλέξει  τους ταλαντούχους μουσικούς και τα μουσικά σύνολα που θα συμμετάσχουν σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η τρίτη περίοδος θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα με την έλευση των επιλεγμένων σπουδαστών και των μουσικών συνόλων για να παραμείνουν τρεις μέρες. Στο διάστημα αυτό θα γίνει μάθημα καθώς και η προετοιμασία για την συναυλία που έχει οριστεί για τις 11 Απριλίου 2009.

Σε ότι αφορά την πόλη μας, που όπως προαναφέραμε συμμετέχει στο Πρόγραμμα, ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με  το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους στην πρώτη φάση του Προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008.

Το Πρόγραμμα προβλέπει τα εξής:

Το Σάββατο 22/11/09, στις 11.30 - 13.00 το μεσημέρι, θα γίνει ανοικτό μάθημα από την κα Αβέρωφ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 16.00 - 21.00 έχει προγραμματιστεί η  ακρόαση των μαθητών.

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008, στις 21.00 - 23.00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα OPUS I και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Ο χώρος διεξαγωγής των παραπάνω εκδηλώσεων είναι η αίθουσα στο ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, στα Περιβόλια.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και την Παρασκευή  14 Νοεμβρίου 2008, στον Υπεύθυνο του Προγράμματος και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αντώνη Μαυράκη  ( Γραμματεία Δημοτικής Φιλαρμονικής,  Τηλ: 28310 28766, Δ/νση: Λ. Κουντουριώτη 118 ή στην ηλεκτρονική Δ/νση: antonismavrakis@yahoo.com).         


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία