Επίσκεψη της κ.Όλγας Κεφαλογιάννη στους ομογενείς της Νυρεμβέργης

Εκτύπωση

Επίσκεψη της κ.Όλγας Κεφαλογιάννη στους ομογενείς της Νυρεμβέργης
Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη βρέθηκε κοντά στην Ελληνική και Κρητική κοινότητα της Νυρεμβέργης το Σάββατο 16 Μαΐου 2009 όπου έγινε δεκτή από τους Ομογενείς μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ήρθε σε επαφή με Ρεθυμνιώτες, που ζουν πολλά χρόνια σε αυτή την πόλη της Γερμανίας, συζήτησε μαζί τους, άκουσε τα προβλήματα και τις αγωνίες τους και μίλησε μαζί τους για την δική τους προσφορά στην Κρήτη και στη χώρα μας.

Το ίδιο βράδυ ήταν Ομιλήτρια σε συνεστίαση, που οργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα της Νυρεμβέργης .

Στην ομιλία της η κ. Κεφαλογιάννη είπε τα εξής :
«Ελληνίδες και Έλληνες,
Κρητικές και Κρητικοί της Ομογένειας,
Είναι μεγάλη χαρά και συγκίνηση να βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας, εδώ στη Νυρεμβέργη. Είναι χαρά, τιμή και ζητούμενο για κάθε Έλληνα πολιτικό, να έχει την ευκαιρία να βρίσκεται κοντά σας. Να ακούει τις απόψεις σας για τα τεκταινόμενα στην Πατρίδα μας. Να έρχεται σε επαφή με τη δική σας καθημερινότητα. Να σας μεταφέρει τις εξελίξεις στα εθνικά μας ζητήματα. Να εκφράσει πρωτίστως, την τεράστια περηφάνια και ευγνωμοσύνη που αισθανόμαστε για τους Έλληνες του εξωτερικού.

 • Από τη μία, γιατί, όπου και αν βρεθήκατε, όποια εμπόδια και αν συναντήσατε, διαπρέψατε και δημιουργήσατε. Έχετε καταφέρει να συμμετέχετε ισότιμα στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας που σας φιλοξενεί. Η μακρά σας παρουσία και η κοινωνική και πολιτική σας δραστηριότητα εδώ, στη Γερμανία, αυτό αποδεικνύει. Ότι διεκδικήσατε και κερδίσατε αναγνώριση και σεβασμό. Κερδίσατε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχετε σήμερα. Έχετε ισχυρό λόγο, και ο λόγος σας μετράει.
 • Από την άλλη, μας κάνετε πολύ περήφανους,γιατί ενσωματωθήκατε στις κοινωνικές δομές, χωρίς όμως να αφομοιωθείτε. Φροντίζετε με θέληση και επιμονή την πολιτιστική μας ταυτότητα. Μιλάτε τη γλώσσα, τηρείτε τα ήθη και τα έθιμα, κρατάτε ζωντανή την ελληνική παράδοση. Καλλιεργείτε τα ιδανικά και τις αξίες του λαού μας, και τα μεταφέρετε με αγάπη και αφοσίωση στις επόμενες γενιές. Μέσα από δραστήρια σωματεία και συλλόγους, εσείς, χτίζετε τις πιο γερές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας.Καταφέρνετε με τον πιο άμεσο τρόπο να δείξετε προς τα έξω την κουλτούρα, την παράδοση και τον τρόπο ζωής των Κρητικών.
  Φέρνετε την Κρήτη και τον Ελληνισμό πιο κοντά στον κόσμο.
Σήμερα, είναι ακόμα πιο μεγάλη τιμή για μένα, να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, σε μια σημαντική ιστορική επέτειο για την ιδιαίτερη Πατρίδα μας:
Τιμούμε μαζί την Μάχη της Κρήτης.
Την ηρωική αντίσταση ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα, που κατέλαβαν το νησί μας πραγματοποιώντας μια από τις πιο μεγάλες αεραποβατικές επιχειρήσεις του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Με βίαιες μάχες στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, το Μάλεμε, το Ηράκλειο. Με 3.500 νεκρούς, 1.900 τραυματίες και 17.500 αιχμαλώτους για τους υπερασπιστές της Κρήτης, και ακόμα περισσότερους νεκρούς και τραυματίες για την πλευρά των εισβολέων, που έκαναν το λάθος να υποτιμήσουν τους Κρητικούς. Η αριθμητική και εξοπλιστική υπεροχή τους, νόμιζαν ότι θα τους χάριζαν μια εύκολη νίκη.
Δεν υπολόγισαν όμως σωστά.
Δε συνυπολόγισαν τη θέληση και το πείσμα μας...
Οι ηρωικές μάχες έμειναν στην ιστορία ως δείγματα σθεναρής και αποφασισμένης αντίστασης κατά του εχθρού. Η Μάχη της Κρήτης έγινε συνώνυμο της αντίστασης, και ανάγκασε τον Χίτλερ να σταματήσει κάθε αεραποβατική επιχείρηση στο μέλλον.
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των ένδοξων αγωνιστών μας.
Τιμούμε τη γενναιότητα των Κρητικών παλικαριών.
Τη θέληση και τη δύναμή τους να αντιστέκονται.
Να παλεύουν και να υπερασπίζονται την Πατρίδα.
Να δίνουν την ψυχή τους και να θυσιάζονται γι αυτήν.

Φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία της ιστορικής μας επετείου για να αναφερθώ στη σύγχρονη Κρήτη. Στην Κρήτη, που την τελευταία πενταετία σταθερά προοδεύει και βελτιώνεται σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν πλέον ουσιαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης, και πιστεύω εσείς, που έρχεστε την Πατρίδα κατά διαστήματα, θα αντιλαμβάνεστε ακόμα πιο έντονα τις αλλαγές από ότι εμείς, που ζούμε καθημερινά την εξέλιξή τους.

Γεγονός είναι, ότι έχουν γίνει πολλά έως τώρα και μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές δυνατότητες, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, το μέλλον της νέας γενιάς στο νησί μας. Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διακρίνονται στον ορίζοντα πραγματικές προοπτικές.

Η Πολιτεία στέκεται δίπλα στους Κρητικούς. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και ανταποκρίνεται υπεύθυνα στα αιτήματά τους.

Το αποτέλεσμα είναι η Κρήτη να έχει σήμερα πρωτοποριακό ρόλο.

 • Στην Παιδεία: Είμαστε περήφανοι για την ποιότητα των ανώτατων σπουδών στο νησί μας: στο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ μας, για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
 • Στον Τουρισμό, έναν από τους πιο κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας, αφενός μεν επενδύουμε στην διαφορετικότητα και την ποιοτική υπεροχή του τουριστικού προϊόντος μας. Αφετέρου, στηρίζουμε με έκτακτα μέτρα την τουριστική βιομηχανία μας, στη δύσκολη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
 • Στον αγροτικό τομέα: Πραγματοποιούνται από το 2004 έως και σήμερα, έργα και επενδύσεις πάνω από 370 εκ. ευρώ, για την ποιοτική αναβάθμιση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κρητικού γεωργικού προϊόντος, με άξονες προτεραιότητας:
  - τη βελτίωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  - τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.
  - την εφαρμογή προγραμμάτων βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας.
  - την εφαρμογή προγραμμάτων για νέους αγρότες, αλλά και για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  - την υλοποίηση έργων υποδομής, ζωτικής σημασίας για την Κρήτη, όπως είναι τα φράγματα Πλακιώτισσας, Φανερωμένης, Ινίου και Βαλσαμιώτη, οι λιμνοδεξαμενές Κουντούρας, Ομαλού, Έλους και η αξιοποίηση του Πλατύ Ποταμού.
 • Στον τομέα των υποδομών: Από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί έργα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδοποιίας και προστασίας περιβάλλοντος, ύψους 850 εκ. ευρώ. Και μιλάμε για συνολικά πάνω από 2.000 έργα, που έχουν στόχο να βελτιώνουν την καθημερινότητα των Κρητικών και να αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
  Αναφέρω σχετικά, ότι μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευάζονται σήμερα 30 σημαντικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δημοπρατηθεί και κατασκευάζονται έργα στους δύο βασικούς οδικούς άξονες της Κρήτης, που ξεπερνούν τα 280 εκ. ευρώ.
 • Στον τομέα της ενέργειας: Έχουμε στόχο αφενός την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, αφετέρου τη χρήση «καθαρότερων» μορφών ενέργειας. Προσεγγίζουμε και τους δύο αυτούς στόχους υπεύθυνα. Δημιουργούμε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και σύγχρονο ενεργειακό κέντρο στην Κορακιά, με μονάδες φυσικού αερίου, που αναμένεται να καλύψουν μακροπρόθεσμα, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού μας.
 • Σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη:
  - Από τις άνω των 1.000 επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα οι 825.
  - Ενισχύθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και τα Τομεακά Προγράμματα επενδύσεις 500 εκ. ευρώ.
  - Ολοκληρώθηκαν τα Βιομηχανικά Πάρκα Αγ. Νικολάου και Ρεθύμνου και ακόμα,
  - Δημιουργήθηκε Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με έδρα το Ηράκλειο.
Παράλληλα, θα ήθελα να αναφέρω, ότι η Κρήτη έχει ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά ανεργίας στη Χώρα (γ τρίμηνο 2008 = 4,2%), και αυτό δε μπορεί παρά να αποτελεί σημαντικό δείκτη ανάπτυξης για το νησί μας.

Όλα αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα αποδεικνύουν ότι η Κρήτη των τελευταίων 5 χρόνων προχωρά και προοδεύει με γρήγορους ρυθμούς.
Και αυτή πρόοδος εμπνέει αισιοδοξία.
Γεννά ελπίδες.
Σήμερα μπορείτε εσείς, οι Ομογενείς της Κρήτης, να είστε ακόμα πιο περήφανοι για την Πατρίδα μας.
Έχετε κάθε λόγο να είστε ακόμα πιο δυναμικά συνδεδεμένοι με τις εξελίξεις της και ακόμα πιο σίγουροι για το μέλλον της! 

Ψήφος Ομογενών
Αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα, για τη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, να ισχυροποιήσει τη φωνή των Ομογενών και να ενισχύσει το ρόλο που διαδραματίζουν στα εθνικά μας ζητήματα.

Το αποδείξαμε ξεκάθαρα, πρώτα με το Νόμο 3480/2006 για την «Οργάνωση, τη Λειτουργία και τις Αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργίας του Συμβουλίου, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην αποστολή του:
την έκφραση όλων των Δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού.

Το αποδείξαμε και πρόσφατα, με τη νομοθετική μας πρόταση για τη θέσπιση του δικαιώματος ψήφου των Ομογενών.
Μια πρόταση, που εκκρεμεί ουσιαστικά από το 2001 ωστόσο μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν την ευθύνη να υλοποιήσουν.
Αλλά και εμείς, που αναλάβαμε να ανταποκριθούμε στο χρέος αυτό, δυστυχώς σκοντάψαμε επάνω στην αδικαιολόγητη άρνηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλον προβλεπόταν:

 • εκλογικό δικαίωμα να έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που διαμένουν σε οποιοδήποτε κράτος του εξωτερικού.
 • οι Ομογενείς μπορούν -με απλές διαδικασίες- να ψηφίζουν τα κόμματα και τους συνδυασμούς με ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Επιπλέον, κάθε κόμμα και συνδυασμός θα περιλάμβανε τουλάχιστον τρεις υποψήφιους, με ελάχιστο διάστημα διαμονής στο εξωτερικό μια δεκαετία, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εκλεγέντες θα έχουν την απαραίτητη γνώση των αναγκών, των συνθηκών και των προσδοκιών που ορίζουν την καθημερινότητα των Ομογενών, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με άλλα λόγια, το περιεχόμενο αυτού του νόμου, αποδεικνύει την ξεκάθαρη πρόθεσή μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους Ομογενείς. Αποδεικνύει τη βούλησή μας να εξελίσσουμε τη σχέση σας με την Πολιτεία, μια σχέση που δεν μπορεί να είναι στατική, αλλά χρειάζεται διαρκή ανανέωση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες και τις εκατέρωθεν εξελισσόμενες ανάγκες.
Ωστόσο, η βούληση αυτή δεν είναι αρκετή.
Η ψήφος των Ομογενών δεν έγινε πραγματικότητα, διότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έκανε την απαραίτητη υπέρβαση των κομματικών στεγανών της.
Δεν ξεπέρασε τα δικά της κομματικά όρια προκειμένου για το δικό σας -και το δικό μας ως ελληνικό Έθνος- συμφέρον.
Ξανάλεω, ότι η στάση αυτή είναι απόλυτα ακατανόητη.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν έχει επιχειρήματα.
Ό,τι λέει περί δήθεν αντισυνταγματικότητας της ψήφου των Ομογενών είναι απλώς άλλο ένα άλλοθι αποχής από τις μεγάλες εθνικές προκλήσεις και τους μεγάλους εθνικούς στόχους.
Η δική μας άποψη σε αυτό, την οποία και συμμερίζομαι απόλυτα είναι ότι η φροντίδα της σχέσης της Ομογένειας με την Πατρίδα δε μπορεί να μπαίνει στο στόχαστρο κομματικών αντιπαραθέσεων.
Δεν αφορά τα κόμματα, αφορά το Έθνος μας, αφορά τον Ελληνισμό.
Γι αυτό και σε αυτό τουλάχιστον το ζήτημα, η συναίνεση όλων των παρατάξεων θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτη και δεδομένη.

Φίλες και φίλοι,
Κρητικές και Κρητικοί της Ομογένειας,
Η προσφορά και το έργο σας για τον Ελληνισμό έχουν ανεκτίμητη αξία. Είναι αναγκαία για τους αγώνες μας, για την υπεράσπιση των εθνικών μας ζητημάτων, για την εξάπλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Σας ευχαριστούμε για την διαρκή προσπάθειά σας, να κρατήσετε ζωντανές και ισχυρές τις αξίες και τα ιδανικά των Ελλήνων: την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τη θρησκεία μας.

Σας ευχαριστούμε για τον αγώνα σας να στεριώσετε μακριά από τις ρίζες σας, και παράλληλα να προστατεύετε την ταυτότητά μας, με πολύ σθένος και με πάρα πολλή αγάπη για την Ελλάδα.

Κλείνω με μια ευχή...
Η Μάχη της Κρήτης δόξασε τον Τόπο μας και έκανε την Κρήτη συνώνυμο της μαχητικότητας, της βούλησης και του θάρρους.
Το 1941, όλος ο κόσμος, συγκλονισμένος από την υπεροχή μας σε ψυχικά αποθέματα και θέληση να υπερασπιστούμε την Πατρίδα μας, μιλούσε για την Κρήτη και τους Κρητικούς. Σήμερα, υπό διαφορετικές συνθήκες, μπορούμε πάλι να αποτελέσουμε παράδειγμα.
Μπορούμε πάλι να κάνουμε τον κόσμο να μιλάει για εμάς:
Με την πρόοδο που πετυχαίνουμε σε όλους τους τομείς,
με την οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη,
με την αποφασιστικότητά μας να λύνουμε προβλήματα,
με την πολιτιστική μας πρωτοπορία.

Οι Απόδημοι Κρητικοί, έχετε ήδη κάνει και συνεχίζετε μας κάνετε όλους να μιλάμε για εσάς.
Με τις αμέτρητες επιτυχίες και τις διακρίσεις σας.
Με τη δύναμή σας, να καταφέρνετε όσα κάνετε, παρά τις αρχικές δυσκολίες.
Με την αναγνώριση και το σεβασμό, που τόσο επάξια κερδίζετε.
Προπάντων, με την εντατική προσπάθεια που καταβάλλετε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, για μια συσπειρωμένη και ισχυρή Ομογένεια, για πιο ισχυρούς δεσμούς με τη Μητέρα Πατρίδα.

 

Σας ευχαριστώ»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία