Μα τι συμβαίνει επιτέλους στη Μαρίνα Ρεθύμνου;

Εκτύπωση

Μα τι συμβαίνει επιτέλους στη Μαρίνα Ρεθύμνου;


Έχουμε επανειλημμένως θίξει το θέμα της αντιλαϊκής εφαρμογής του μέτρου που επέβαλλε το Λιμενικό Ταμείο πριν από μερικούς μήνες, με τη παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιωτική εταιρία για την εκμετάλλευσής της ως ιδιωτικό πάρκιγκ.

Το περασμένο Οκτώβριο μάλιστα είχαμε ασχοληθεί εκτενώς και εκθέσαμε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας η οποία σχετιζόταν με το τι γίνεται στα άλλα μέρη της Ελλάδας όπου πουθενά δεν υπάρχει παρόμοια κατάσταση ιδιωτικού πάρκιγκ.
Όταν μάλιστα ερωτήθηκαν οι παράγοντες γιατί έγινε αυτό μας ξεκαθάρισαν ότι το
του Βασίλη
Κασιμάτη
Λιμενικό Ταμείο χρειάζεται έσοδα.

Και απαντάμε σήμερα εμείς ότι από το περασμένο χρόνο έχουμε υποδείξει ότι αντί να τα «παίρνουμε» αδίκως από το Ρεθυμνιώτη πολίτη που στο κάτω κάτω της γραφής πληρωμένη την έχει τη Μαρίνα η οποία χτίστηκε με κονδύλια της Ε.Ε., ας τα πάρουμε δικαίως από αλλού όπως τους σκαφούχους που οι τιμές που καταβάλουν για την Μαρίνα αποτελούν από μόνες τους σκάνδαλο.

Γνωρίζετε πόσο κοστίζει η φιλοξενία ενός σκάφους επί παραδείγματι, στη Μαρίνα Καλαμακίου η οποία σημειωτέων δεν είναι διόλου καλύτερη από τη δική μας;

Μιλήσαμε με τη κα Μαρία Παργαζίτη, τη Ταμία της Μαρίνας η οποία μας έδωσε το ακόλουθο τιμολόγιο.
      Μαρίνα Καλαμακίου του Δήμου Αλίμου Αττικής

  • Σκάφη 10 μέτρων =    488,93 ευρώ το μήνα
  • Σκάφη 15 μέτρων =    823,50 ευρώ το μήνα
  • Σκάφη 20 μέτρων = 1.151,56 ευρώ το μήνα
  • Σκάφη 25 μέτρων = 1.444,78 ευρώ το μήνα

και αυτά τα χρήματα αναφέρονται καθαρά μόνο για την φιλοξενία δίχως να περιλαμβάνεται νερό και ρεύμα!

Ας δούμε τι χρεώνει τώρα η δικιά μας Μαρίνα που το Λιμενικό Ταμείο φωνάζει ότι έχει ανάγκη από χρήματα.
Μιλήσαμε με το κ. Στυλιανίδη από το Λιμενικό Ταμείο  Ρεθύμνου, ο οποίος μας είπε:

  1. Για σκάφη έως 10 μέτρα =  37 ευρώ το μήνα
  2. Για σκάφη από 10 μέτρα και άνω =    77 ευρώ το μήνα

 Εώς και 1500% φθηνότερα στη Μαρίνα Ρεθύμνου που υποτίθεται και ανάγκη τα χρήματα το Λ.Τ. δηλώνει ότι έχει και σύγχρονη Μαρίνα διαθέτουμε.
Ακούστε κι αυτό: στις ανωτέρω τιμές συμπεριλαμβάνεται και το νερό και το ρεύμα.

Υπάρχει ένα σκάφος 26 μέτρων στη Μαρίνα μας αραγμένο εδώ και ένα χρόνο. Μα με τέτοια τιμή θα του στοίχιζε ακριβώτερα του ιδιοκτήτη να το έβαζε ακόμα και σε δικό του οικόπεδο!

Αφού λοιπόν είμαστε τόσο large (γενναιόδωροι) εδώ στο Ρέθυμνο γιατί λοιπόν ζητάμε από τη μάνα με τα 2 παιδάκια ή τον ανάπηρο με το αναπηρικό του καροτσάκι, να πληρώσουν για τη βόλτα τους στη Μαρίνα (όταν στις άλλες Μαρίνες της χώρας κανείς δε πληρώνει) και αφήνουμε τους σκαφούχους που αποδεδειγμένα είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική μοίρα να γελάνε με το τιμολόγιο του Λ.Τ. μας.

Κι αν δεν ξέρει το Λιμενικό Ταμείο τον τρόπο της δίκαιης αύξησης εσόδων ας προσλάβει συμβούλους. Υπάρχουν και άλλα που μπορεί να γίνουν με στόχο να ξαλαφρώσουμε τη τσέπη του Ρεθυμνιώτη φορολογούμενου που κάποια ευφάνταστα μυαλά τον θεώρησαν μάλλον κουτό! 

Ακολούθως σας παραθέτουμε απόσπασμα από το δημοσίευμα του περασμένου Οκτωβρίου που δυστυχώς όμως δεν το έλαβαν οι «υπεύθυνοι» σοβαρά υπόψιν τους!

Τότε είχαμε λοιπόν γράψει: 
               =========================================

«Το κεκτημένο δικαίωμα...
που είχε ο Ρεθυμνιώτης πολίτης, να «κατεβαίνει» στην όμορφη μαρίνα μας για τη σχεδόν καθιερωμένη βόλτα του και να βγάλει από το αυτοκίνητό του, το ποδηλατάκι, ή το καροτσάκι του παιδιού του μαζί με όλα τα συναφή χρειαζούμενα,...χάθηκε!
Ξαφνικά λοιπόν, μείναμε όλοι έκπληκτοι όταν αντικρίσαμε κάποια «ωραία μέρα», τη χαρακτηριστική «καμπίνα» με τις «στρατιωτικές» μπάρες και τις κάμερες αλλά "big brother", στην είσοδο της μαρίνας και μια ιδιωτική εταιρία να μας λέει ότι όλοι εμείς οι «απ έξω» πρέπει να πληρώσουμε για να μπούμε μέσα.
Σήμερα καλείτε να πληρώσει χρηματικό αντίτιμο για την απογευματινή του βόλτα ο Ρεθυμνιώτης στο χώρο που τόσα χρόνια διερχόταν ελεύθερα.
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αφήσει το ι.χ. του, στη παραλιακή λεωφόρο, όπου και εκεί θα πρέπει να πληρώσει, αλλού το Λιμενικό Ταμείο και αλλού το Δήμο. Δηλαδή δεν την γλυτώνουμε με τίποτα.  
Γίναμε μια άκρως καταναλωτική πόλη που πρέπει να πληρώνουμε σε κάθε μας βήμα! Κάποτε τα Δημοτικά τέλη έφθαναν. Σήμερα γιατί όχι;
Ένα σημείο περιπάτου μας είχε απομείνει και ... πάει κι αυτό.
Πρέπει να το πληρώνουμε τώρα  Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η επιβολή του μέτρου για την αμοιβόμενη στάθμευση, ισχύει μόνο για τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Αυτές βέβαια που αποτελούσαν και τις ώρες αιχμής του χώρου, λόγω του απογευματινών οικογενειακών δραστηριοτήτων.
Εάν λοιπόν φανούμε συγκαταβατικοί και δεν αντιδράσουμε σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, μήπως θα «ανοίξει η όρεξη» σε ορισμένους και αργότερα δούμε φαινόμενα όπως διόδια στην Εθνική, κλείσιμο της παραλίας για ιδιωτική πλαζ και τέτοια συναφή παραδείγματα.
Μήπως λοιπόν πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν θέλαμε να ζούμε όπως στις μεγαλουπόλεις τότε θα είχαμε ήδη μεταναστεύσει σε αυτές.
Μα ποιόν ρώτησαν για το νέο PARKING; Ρωτήθηκε η «μάνα» με τα καρότσια στο ι.χ. της, μήπως ρωτήθηκε ο γέροντας που μπορούσε κατέβει σε ένα όμορφο χώρο και να παρκάρει δίπλα στο σημείο της βόλτας του χωρίς να ταλαιπωρηθεί;. Ρωτήθηκε ο Ρεθυμνιώτης πολίτης;.  
Γιατί αν δεν ρωτήθηκαν όλοι αυτοί, τότε για ποιανού όφελος λειτουργούν οι φορείς που εκμεταλλεύονται τη δική μας περιουσία; Γιατί δική μας είναι!!
Η μαρίνα είναι χαρακτηρισμένη ως Λιμάνι, Καταφύγιο ψαράδων και χώρο φιλοξενίας σκαφών, που ήδη πληρώνουν σκανδαλωδώς χαμηλό κόμιστρο φιλοξενίας.
Συνεπώς χτίστηκε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με χρήματα και του Ελληνικού Δημοσίου και επομένως και του Ρεθυμνιώτη Πολίτη. Μέσα μάλιστα, από τα έσοδα της Λαϊκής και τα «μίσθια» των σκαφών αναψυχής, αποφέρει και έσοδα.
Εφόσον λοιπόν η μαρίνα έχει αποπληρωθεί, γιατί πρέπει εμείς να τη ξαναπληρώνουμε. Γιατί πάλι  εμείς οι Ρεθυμνιώτες πρέπει να ξεχωρίζουμε και να πρωτοτυπούμε αρνητικά.
Το λέμε αυτό διότι η Ρ.Α. έκανε έρευνα σε διάφορες μαρίνες της χώρας. Προσεγγίσαμε τις «μεγάλες» όπως αυτές της Αττικής και πιο συγκεκριμένα τις Μαρίνες Καλαμακίου, Τροκαντερού, Πασαλιμανίου, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας, Βούλας, κλπ  και σε καμιά εξ αυτών, δεν υπάρχει αντίστοιχη ιδιωτική εταιρία (ούτε καν Δημοτική) που εκμεταλλεύεται το χώρο στάθμευσης (PARKING) .
Πουθενά σε αυτές, κανείς δε πληρώνει για να σταθμεύσει στους όμορφους χώρους που συναντούμε ομολογουμένως, στις μαρίνες. Παρενθετικά αναφέρουμε ότι αυτές οι μαρίνες είναι περιφραγμένες όλες, σαν και τη δική μας. Τα ίδια και στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Δε πληρώνει κανείς!
Εδώ όμως τίθεται και ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα. Στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό που περιμένουμε όλοι, το σχέδιο δημιουργίας Ναυτιλιακής εταιρίας Ρεθυμνιώτικων συμφερόντων για την γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιά, τι γίνετε;
Δηλαδή τότε η νέα εταιρία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «παγιομένη» κατάσταση. Μήπως περί αυτού ο λόγος; Διότι αν το καράβι για παράδειγμα, έχει αναχώρηση στις 8 το βράδυ (20.00) τότε για ποιο απογευματινό-βραδινό PARKING μιλάμε; Μήπως θα μας βάλουν να πληρώνουμε τη παραμονή όπως στο "Διεθνές Αεροδρόμιο Βενιζέλος". Μήπως θα πρέπει να πληρώσουμε για να ξαναγίνει «δικό μας» χώρος πάλι. Πολλά τα "μήπως" σε αυτό το θέμα και όπως διαπιστώνετε και εσείς, δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα!
Ρωτήσαμε πολίτες κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ και κανείς ανεξαιρέτως δεν μας ανέφερε έστω ένα μικρό θετικό σχόλιο από το νέο αυτό μέτρο. Όλοι λοιπόν οι πολίτες είναι ενάντια σε αυτή την εφαρμογή.
Το ίδιο ισχύει και για τους ψαράδες που χρόνια τώρα είναι οι «φυσικοί» κάτοικοι αυτού του χώρου. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών έθεσαν ευθέως το θέμα μομφής περί του τρόπου ανάληψης του «έργου» της ιδιωτικής εταιρίας από τον Λιμενικό Ταμείο.
»

      ====================================================
 
Να συμπληρώσουμε λοιπόν στα ανωτέρω ότι σε αυτά είχαν συμφωνήσει και είχαν λάβει δημόσια θέση εναντίον του μέτρου πρόσωπα ακόμα και της ίδιας της δημοτικής αρχής που εμφανίζεται ως ο ρυθμιστής. Ακόμα και ο τότε Αντιδήμαρχος Κωστής Ηλιάκης ο οποίος πρώτος χαρακτήρισε το μέτρο του Λιμενικού Ταμείο ως αντιλαϊκό!

Ντόρος επίσης γίνεται στη πόλη κι αν θέλετε πολλά ακούγονται και για την σχέση του Λιμενικού Ταμείου με την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει τους 2 χώρους πάρκιγκ. Δημοτικές περιουσίες  είναι και όχι ιδιωτικά τσιφλίκια! Ξαφνικά και από το πουθενά μια ιδιωτική εταιρία κάνει κουμάντο στη περιουσία που δικαιωματικά ανήκει στους πολίτες αυτής της πόλης.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Λιμενικό Ταμείο λειτουργεί κατά υφιστάμενο τρόπο στο Δήμο και ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης πρέπει επιτέλους να πάρει θέση επ αυτού.
Οι πολίτες φωνάζουν και απαιτούν να σταματήσει αυτό που συμβαίνει στη Μαρίνα και να δοθεί ελεύθερη και πάλι στους Ρεθυμνιώτες.

Ο Δήμος Ρεθύμνου το θέλει?


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία