Τριάντα εθελοντές για τη φροντίδα των παιδιών του δρόμου

Εκτύπωση

Τριάντα εθελοντές για τη φροντίδα των παιδιών του δρόμου
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΟΜΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ

Ομάδα 30 εθελοντών συγκροτήθηκε στο Ηράκλειο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής επαιτείας στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Αυτό ήταν το πρώτο αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής εφαρμογής του προγράμματος «Street Work», το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Του Νίκου Αγγελάκη

Το «Street Work» είναι το πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Praksis», η οποία δραστηριοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών του δρόμου, αλλά και των οικογενειών τους. Των παιδιών που επαιτούν, είτε πωλώντας διάφορα πράγματα, είτε παίζοντας ένα μουσικό όργανο ή χωρίς όλ αυτά.

Η εφαρμογή στο Ηράκλειο έγινε από τις κυρίες, Βίκυ Λιλή, Όλγα Μπαμπάνη και Στεφανία Πανταζή, ψυχολόγους από την «Praksis», οι οποίες έδειξαν στους ενδιαφερόμενους Ηρακλειώτες πως να χειρίζονται τις περιπτώσεις των παιδιών του δρόμου.
Η παρουσίαση έγινε στον πολυχώρο της Παλιάς Λαχαναγοράς, στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου, όπου και παρουσιάστηκε πως είναι σήμερα η κατάσταση με τα παιδιά του δρόμου στο Ηράκλειο. 
Επίσης παρουσιάστηκαν, ο τρόπος προσέγγισης και υποστήριξης των παιδιών που επαιτούν καθώς και των οικογενειών τους.
Το τελευταίο μάλιστα μέρος ήταν διαδραστικό: Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα σε θεωρητικό επίπεδο, κατέβηκαν κατόπιν στο κέντρο της πόλης και είδαν τις τρεις ψυχολόγους της «Praksis» πως προσεγγίζουν τα εν λόγω παιδιά. Η πρωτοβουλία για να γίνει το πρώτο βήμα στην πόλη μας, για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος, ανήκει στο Κεντρικό Δημοτικό Διαμέρισμα και το Σωματείο «Η Όαση του Παιδιού».

«Προσεγγίζουμε τα παιδιά με φιλικό τρόπο», εξήγησε η κ. Μπαμπάνη. «Προσπαθούμε να τα κερδίσουμε. Να γίνουμε φίλοι τους, ν αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη τους. Κατόπιν, προσεγγίζουμε τις οικογένειές τους. Εκεί βλέπουμε τους λόγους για τους οποίους το παιδί ή τα παιδιά βρίσκονται στο δρόμο. Άλλοτε, είναι λόγοι ανέχειας, άλλοτε, λόγοι εκμετάλλευσης.
Βλέπουμε το πρόβλημα αναλυτικά και προβαίνουμε σε πράξεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών και των οικογενειών τους, όπου βέβαια, αυτό είναι εφικτό».

Η «Praksis» στη Θεσσαλονίκη διαθέτει ξενώνα γι αυτά τα παιδιά, όπου ορισμένα περνούν δημιουργικά κάποιες ώρες της ημέρας, αντί να βρίσκονται στο δρόμο και να επαιτούν.

Μια παρόμοια δομή και στο Ηράκλειο είναι ο απώτερος στόχος του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος και της «Όασης του Παιδιού».
Μάλιστα ο Πρόεδρος του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Κώστας Βαρβεράκης μας δήλωσε πως ήδη συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Καρατζάνη, ο οποίος τους ζήτησε μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία θα επεξεργαστεί και θα εγκρίνει η δημοτική μας αρχή.

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο ΤΕΙ Κρήτης, κ. Μαρία Δαφέρμου θεωρεί επιτακτική την παρέμβαση του δήμου μας στο ζοφερό αυτό φαινόμενο της παιδικής επαιτείας. «Ένα κέντρο αναφοράς γι αυτά τα παιδιά θ άμβλυνε το πρόβλημα και θα βελτίωνε πολύ τις συνθήκες διαβίωσής τους», σημειώνει η κ. Δαφέρμου. Πάντως, οι ψυχολόγοι της «Praksis» επισήμαναν ότι η δική τους στέγη λειτουργεί χρηματοδοτούμενη ως επί το πλείστον από ευρωπαϊκά προγράμματα από εισφορές ιδιωτών.

Η ομάδα των 30 εθελοντών θεωρείται το πρώτο βήμα για την επίτευξη του απώτερου στόχου. Γι αυτό, δύο νέες συναντήσεις της ομάδας έχουν κλειστεί. Μία αύριο το βράδυ Τετάρτη 20/5 και άλλη μια την Παρασκευή βράδυ 22/5, στα γραφεία του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος, ενώ οι γυναίκες - επιστήμονες της «Praksis», θα έλθουν και πάλι στο Ηράκλειο, για την εκπαίδευση της ομάδας.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία