ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Εκτύπωση

Καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Τ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θεματικό πρόγραμμα για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου κατήρτισε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.) και θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Το πρόγραμμα έχει τίτλο, «Οι φτερωτοί μας φίλοι» και επικεντρώνεται στα αρπακτικά πουλιά τα οποία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φύση.
 
του Νίκου Αγγελάκη

Στη διάρκεια του προγράμματος και μέσα από την επαφή με τους ορνιθολόγους, την εξερεύνηση, την κατασκευή, την παρατήρηση, τις διαδραστικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα αυτά πουλιά, τις προσαρμογές τους, αλλά και τη σημασία τους για την Κρήτη και την Ελλάδα.

Η σημασία της ύπαρξης των αρπακτικών πουλιών  συνίσταται από το γεγονός ότι αποτελούν δείκτη υγείας, ισορροπίας και καλής λειτουργίας των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν, ενώ με την απουσία τους χάνεται ένας θεμελιώδης κρίκος της οικολογικής αλυσίδας, μέρος της οποίας είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος.

Το θεματικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μ.Φ.Ι.Κ. σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες του Μ.Φ.Ι.Κ. και θα περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Γνωριμία με το θέμα με τη χρήση πολυμέσων.
  • Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους ορνιθολόγους του Μ.Φ.Ι.Κ.
  • Δημιουργική γραφή.
  • Θεατρικό παιχνίδι.
  • Εικαστικές δημιουργίες (ζωγραφική, πηλός, κολλάζ) και κατασκευές.
  • Παρατήρηση στο στερεοσκόπιο.

Παιχνίδια: παζλ, επιτραπέζια, εξερεύνησης και προσομοίωσης. Στο τέλος του κάθε προγράμματος, την Κυριακή, θα συμμετέχουν και οι γονείς, με δραστηριότητες που θα καθοδηγούνται από τα ίδια τα παιδιά και θα περιλαμβάνουν:

  • Παρουσίαση των αρπακτικών πουλιών που γνώρισαν (στην Αίθουσα Πολυμέσων).
  • Ξενάγηση και γνωριμία με τα αρπακτικά πουλιά που εκτίθενται στο Μουσείο.
  • Έκθεση κατασκευών.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί για παιδιά δύο ηλικιακών επιπέδων του Δημοτικού Σχολείου: 1ο επίπεδο: Α - Γ τάξη, 2ο επίπεδο: Δ - ΣΤ  τάξη και θα υλοποιηθεί τις παρακάτω εβδομάδες:
1η εβδομάδα: Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 (εκτός Σαββάτου 20 Ιουνίου). Για παιδιά Δ - ΣΤ τάξης Δημοτικού.
2η εβδομάδα: Δευτέρα 22 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 (εκτός Σαββάτου 27 Ιουνίου). Για παιδιά Α - Γ τάξης Δημοτικού.
3η εβδομάδα: Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 5 Ιουλίου 2009 (εκτός Σαββάτου 4 Ιουλίου). Για παιδιά Δ - ΣΤ τάξης Δημοτικού.
4η εβδομάδα: Δευτέρα 31 Αυγούστου μέχρι Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009 (εκτός Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου). Για παιδιά Δ - ΣΤ τάξης Δημοτικού.

Ο χώρος υλοποίησης θα είναι η έκθεση του Μουσείου, στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ηράκλειο και το πρόγραμμα θα υλοποιείται ως εξής: Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 14:30 και Κυριακή 10:00 - 13:00. 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλέφωνο 2810 282740 (κυρία Α. Χατζηνικολάκη) από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 14:30. Απαιτείται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, καθώς στις κρατήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία