ΗΡΑΚΛΕΙΟ: «Street Work» για τα παιδιά του δρόμου

Εκτύπωση

«Street Work» για τα παιδιά του δρόμου

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. «PRAKSIS» ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΤΟΥΝ

Με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου αναφοράς των παιδιών που επαιτούν στην πόλη, πραγματοποιούνται σήμερα 15/5, για δεύτερη μέρα, στo Ηράκλειο οι δραστηριότητες του προγράμματος «street work».

Οι φορείς που έχουν προσανατολιστεί προς το στόχο αυτό είναι, το Κεντρικό Δημοτικό Διαμέρισμα και το Σωματείο, « Η Όαση του Παιδιού». Για να κάνουν τα πρώτα βήματα για την επιτυχία του στόχου προσκάλεσαν στην πόλη μας τις κοπέλες της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Praksis», από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν όλη την τεχνογνωσία, για το πώς αντιμετωπίζονται τα παιδιά του δρόμου και πως μπορούν να καλυτερεύσουν οι συνθήκες της ζωής τους.

Του Νίκου Αγγελάκη

Ένα πρώτο βήμα θα γίνει με τη συγκρότηση ομάδας εθελοντών, οι οποίοι θα προσεγγίζουν τα παιδιά του δρόμου και τις οικογένειές τους, με σκοπό να τους παρέχουν λύσεις για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Χθες στη Λότζια, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διαμερίσματος κ. Κ. Βαρβεράκης, η Πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής του Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Μαρία Δαφέρμου, o Πρόεδρος του Σωματείου « Η Όαση του Παιδιού» κ. Βασίλης Καφετζάκης και οι κυρίες Όλγα Μπαμπάνη, Βίκυ Λιλή και Στεφανία Πανταζή και είπαν με ποιο τρόπο θα δουλέψουν στο Ηράκλειο.

Έτσι, χθες, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος και των συνεργαζόμενων φορέων στον πολυχώρο της Παλιάς Λαχαναγοράς στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου.

Εκεί έγινε παρουσίαση οπτικοαουστικού υλικού με θέμα, «Αληθινές ιστορίες παιδιών σε κίνδυνο», ενώ η παρούσα κατάσταση με τα παιδιά του δρόμου στο Ηράκλειο παρουσιάστηκε από τον κ. Καφετζάκη. Ο ίδιος παρουσίασε και τις προτάσεις της «Όασης του Παιδιού» για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Επίσης παρουσιάστηκαν ο τρόπος προσέγγισης και υποστήριξης των παιδιών που επαιτούν και των οικογενειών τους, ενώ η κ. Δαφέρμου επισήμανε το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη των δικαιωμάτων των παιδιών.

Σήμερα 15/5, στις 11.00 το πρωί, οι γυναίκες ψυχολόγοι της «Praksis» θα επισκεφθούν το 8ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του Λάκκου, όπου φοιτούν ή θα μπορούσαν να φοιτούν παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης αλλά και άλλων, που αντιμετωπίζουν την επαιτεία ως επάγγελμα.

Από τη 1.00 μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, οι γυναίκες μέλη της «Praksis» θα βγουν με τους ενδιαφερόμενους να συμπράξουν ως εθελοντές, στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου στο Ηράκλειο, για να τους δείξουν πως γίνεται η προσέγγιση των παιδιών και των οικογενειών τους.

Μετά τη βιωματική προσέγγιση, η ομάδα θα επιστρέψει στο κτιριακό συγκρότημα της παλαιάς λαχαναγοράς για να εκτιμήσει τ αποτελέσματα.

«Στόχος μας είναι ν αντιμετωπίσουμε το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο των παιδιών του δρόμου στο Ηράκλειο, το οποίο φαινόμενο προσβάλλει τον πολιτισμό μας», επισήμανε ο κ. Βαρβεράκης.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όπως είπε ο κύριος εισαγγελέας, δεν μπορεί να τ αντιμετωπίσει διότι δεν έχει μέρος για να βάλει αυτά τα παιδιά», σημείωσε η κ. Δαφέρμου. «Γι αυτό, ελπίζουμε πως αφού δημιουργήσουμε ένα πυρήνα εθελοντών, οι οποίοι θα αμβλύνουν το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, θα μπορέσουμε στο μέλλον, με τη βοήθεια του δήμου, αλλά και ιδιωτών, να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αναφοράς γι αυτά τα παιδιά. Εκεί όπου θα πηγαίνουν και θα αποσπώνται από το δρόμο δημιουργικά, όπως έχει καταφέρει να κάνει η «Praksis» στη Θεσσαλονίκη...»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 19 Μάρ 2018

Αρθρογραφία