Απάντηση σε δηλώσεις της Βουλευτού Ρεθύμνου για τα έργα σχολικής στέγης της Νομαρχίας

Εκτύπωση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

Με αφορμή χτεσινές δηλώσεις της Βουλευτού Ρεθύμνου, κας Όλγας Κεφαλογιάννη, στον τοπικό τύπο, που αφορούν στο έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου σε θέματα σχολικής στέγης, το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Ρεθύμνου προς πληροφόρηση της Βουλευτού, αλλά και την υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου από το 2003 έως και σήμερα έχει λάβει από το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), το ποσό των 4.100.000 Ευρώ, για κατασκευές αιθουσών και παρεμβάσεις σε σχολεία (αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, έτος εκλογών εδόθη από το Υπουργείο Παιδείας το ποσό των 2,5 εκ Ευρώ στους Δήμους του Νομού για έργα σχολικής στέγης, ενώ στη Νομαρχία μόλις 800.000 Ευρώ). Το ίδιο διάστημα (2003 - σήμερα) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προκήρυξε έργα σχολικής στέγης, προϋπολογισμού 5.732.478 Ευρώ. Δηλαδή Εκτός από το ποσό των 4.100.000 Ευρώ που δόθηκε από τον Υπουργείο, η Νομαρχία διέθεσε από τον προϋπολογισμό της και από δανεισμό 1.632.478 Ευρώ, για την εκτέλεση 65 μικρών έργων, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες της σχολικής στέγης έναντι άλλων υποδομών του Νομού.

Επίσης από χρηματοδότηση του Γ? ΚΠΣ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ωρίμασε και εκτέλεσε, επιβαρυνόμενη μάλιστα τον κόστος των μελετών, τα ακόλουθα έργα σχολικής στέγης:

 1. Δημοτικό Σχολείο Πλακιά, προϋπολογισμού 1.200.000 Ευρώ
 2. Σχολείο Καλλιθέας, προϋπολογισμού 6.030.000 Ευρώ
 3. Δημοτικό Σχολείο Αγκουσελιανών, προϋπολογισμού 450.000 Ευρώ
 4. Δημοτικό Σχολείο Περάματος, προϋπολογισμού, 3.742.960 Ευρώ
 5. 14ο Σχολείο Καλλιθέας, προϋπολογισμού, 485.000 Ευρώ
 6. Σχολείο Σταυρωμένου, προϋπολογισμού 2.054.292 Ευρώ
 7. Έργα αποξήλωσης αμιάντου σε σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού 70.000 Ευρώ

Συνολικά λοιπόν από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου το διάστημα 2003 -σήμερα έχει υλοποιήσει έργα σχολικής στέγης συνολικού προϋπολογισμού 19.764.730 Ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση οικοπεδικών χώρων για να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες για την ανέγερση σχολικών κτιρίων, για άλλη μια φορά προκύπτει η ανάγκη λόγω της παραπληροφόρησης, να τονιστεί ότι η Νομαρχία δε δύναται να κάνει κάτι για αυτό, απλούστατα διότι εκ του Νόμου δεν ανήκει στις αρμοδιότητές της. Η απόκτηση οικοπέδων πραγματοποιείται είτε μετά από χρηματοδότηση της κεντρικής εξουσίας για το σκοπό αυτό, είτε μετά από πολεοδόμηση των Δημοτικών Αρχών.

Σχετικά με τις σχολικές μονάδες, των οποίων η κατασκευή εκκρεμεί, διότι δεν έχουν ανευρεθεί οικόπεδα ή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες ενημερώνουμε τα εξής:

 • Γυμνάσιο - Λύκειο Ατσιποπούλου. Έχει εξασφαλιστεί από το Δήμο Νικηφόρου Φωκά το σχετικό οικόπεδο και η Νομαρχία Ρεθύμνου έχει ζητήσει από τον ΟΣΚ την πίστωση 400.000 Ευρώ για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.
 • Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου. Το οικόπεδο έχει εξευρεθεί από το Δήμο Νικηφόρου Φωκά, ο οποίος έχει αποστείλει στον ΟΣΚ την προμελέτη για έγκριση. Η έγκριση εκκρεμεί και κατά συνέπεια εκκρεμεί και η χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ.
 • Πειραματικό Σχολείο. Η Νομαρχία Ρεθύμνου με δικές της πιστώσεις (400.000 Ευρώ) έχει εκπονήσει από το 2003 μελέτη που την έχει προτείνει για ένταξη στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Υπουργείο Παιδείας χωρίς να έχει πάρει ακόμα καμία έγκριση. Κατόπιν, μάλιστα αιτήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διαθέτει το οικόπεδο 85 στρεμμάτων, και μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχει προωθήσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τη μελέτη για να διεκδικήσει ως οικοπεδούχος την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
 • Μουσικό Σχολείο. Ο Δήμος Αρκαδίου έχει εξασφαλίσει την οικοπεδική έκταση και η μελέτη από τον ΟΣΚ εκκρεμεί καθώς το κτιριολογικό πρόγραμμα της σχολικής μονάδας βρίσκεται στον παραπάνω φορέα για έγκριση.

Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά ο ΟΣΚ και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αγιάσογλου τον οποίο ενημέρωσε προσωπικά ο Νομάρχης, κ. Παπαδάκης, μαζί με την αρμόδια Αντινομάρχη κα Γιάννα Κεφαλογιάννη ? Μπιρλιράκη, σε συνάντηση που είχε μαζί του τον Απρίλιο και στην οποία του παρέδωσε τον πενταετή προγραμματισμό έργων σχολικής στέγης της Νομαρχίας Ρεθύμνου για το διάστημα 2008 - 2012. Σημειώνεται ότι ο πενταετής προγραμματισμός διαμορφώθηκε ύστερα από συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων (δημοτικών αρχών και εκπαιδευτικής κοινότητας) και είχε επιδοθεί μάλιστα και τον περασμένο Οκτώβριο στον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη και στους Βουλευτές του Νομού. Ο προϋπολογισμός του πενταετούς προγραμματισμού ανέρχεται στο ποσό των 50.000.000 Ευρώ και όπως επισημάνθηκε σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε 4 Μαΐου στη Νομαρχία με τη συμμετοχή των Δήμων, είναι δύσκολο το εν λόγω σχέδιο να υλοποιηθεί εφόσον το Υπουργείο χορηγεί για έργα σχολικής στέγης στο Νομό μας το ποσό των 800.000 Ευρώ ετησίως. Μάλιστα για το τρέχον έτος 2009 δεν έχει καταβληθεί ακόμα ούτε 1 Ευρώ στη Νομαρχία Ρεθύμνου από το ποσό των 800.000 Ευρώ.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου έχει αποδείξει έμπρακτα το ουσιαστικό ενδιαφέρον της για τα θέμα σχολικής στέγης, που αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για το Νομό μας.
Για το λόγο αυτό συνεργάζεται στενά με τους Δήμους του Νομού, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτική κοινότητα, εκπροσώπους γονέων και μαθητών κλπ) και διεκδικεί έργα, τα οποία είναι σε θέση και υπηρεσιακή ετοιμότητα να διεκδικήσει.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν τα γεγονότα, αφού όταν η Νομαρχία λαμβάνει πόρους εκτελεί τα έργα σε χρόνο ρεκόρ (πχ 14ο Δημοτικό Σχολείο (το μικρό) σε 9 μόλις μήνες) ενώ έργα της σχολικής στέγης δεν έχουν ποτέ απενταχθεί από τα ΚΠΣ, δείγμα της πλήρους ικανότητας των υπηρεσιών της να τα υλοποιήσουν βάσει των ζητούμενων προδιαγραφών και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 26 Μάι 2018

Αρθρογραφία