Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις του εορτασμού της 142ης επετείου του Ολοκαυτώματος

ΕκτύπωσηΚορυφώθηκαν το Σαββάτο 8 Νοεμβρίου 2008, οι εκδηλώσεις του εορτασμού της 142ης επετείου του Ολοκαυτώματος που αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας της Κρήτης και σημείο αναφοράς των αγώνων του ελληνισμού και παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας.
Σήμερα τιμώντας την εθελοθυσία των αγωνιστών του Αρκαδίου, αναδεικνύουμε  τον αγώνα τους και τονίζουμε την αξία του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας.

 

της Μόνικας Ζουγανέλη.

Νωρίς το πρωί έγινε η Πανηγυρική θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Ακολούθως έγινε παρέλαση στη Λεωφ. Κουντουριώτη υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Ρεθύμνης και της στρατιωτικής μπάντας της 5ης Ταξιαρχίας.  Παρέλασαν τμήματα μαθητών, στρατού και σωμάτων ασφαλείας.

Στις 12.00 περίπου έφθασε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στρατιωτικό άγημα με τη μπάντα της Vης Ταξιαρχίας απέδωσαν τιμές.

Χιλιάδες άτομα είχαν ήδη κατακλύσει την Ιερά Μονή. Στη συνέχεια τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνου & Αυλοποτάμου κ.κ. Άνθιμου, η επίσημη δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Μισή ώρα αργότερα έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της Επετείου και ακολούθως η Επιμνημόσυνη δέηση στο Μαυσωλείο της Μονής.Σειρά είχαν οι καταθέσεις στεφάνων από το Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα και


     τον Αρχηγό του 5ης Ταξιαρχίας   Στρατού.
 
   Σ.Τσόκας           H.Λαμπίρης Ο.Κεφαλογιάννη  Γ.Παπαδάκης    Γ.Μαρινάκης     Κ.Σχοινάς            


    
Μ.Οθωνας


Παρόντες στις εκδηλώσεις  εκτός του προαναφερθέντος Περιφερειάρχη και του Ταξίαρχου, η Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Λαμπίρης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, οι πολιτικοί από τη Ν.Δ. κ. Κωστής Σχοινάς και από το ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Όθωνας,  σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού, Αντιδήμαρχοι και Αντινομάρχες καθώς και οι Διοικητές των Στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας Ρεθύμνου.

 Οι εκδηλώσεις του εορασμού της 142ης επετείου του Ολοκαυτώματος ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα με τους αγώνες στα πλαίσια των «68ων Αρκαδίων» και την υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Αγνωστου Στρατιώτη από το Άγημα Τιμών του στρατού. 

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

 

"Η Αρκαδική Εθελοθυσία αποτελεί σταθμό ιστορικής αναφοράς για το νησί μας, για την Ελλάδα, για τον κόσμο ολόκληρο.
Είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας μας, που παραμένει άφθαρτο στο χρόνο, συνεχίζει να μιλά στις καρδιές μας και  υπενθυμίζει σε κάθε ανθρώπινο νου τις δυνατότητες που μπορεί να ενεργοποιήσει όταν διακατέχεται όλη η ύπαρξη του, από πανίσχυρα συναισθήματα όπως η επιθυμία της ελευθερίας, η περηφάνια της καταγωγής και το υγιές εθνικό φρόνημα.
Οι ήρωες του Αρκαδίου λειτουργούν  σαν ζωντανή ανάμνηση στο παρόν μας, μας διατηρούν σε εγρήγορση, μας καλούν σε αντίσταση απέναντι σε μια νέα, απρόσωπη φαινομενικά αλλά επικίνδυνη πρόκληση: την ηθική έκπτωση αξιών και ιδανικών, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής, που προκαλεί η αμετροεπής και συχνά ανήθικη αναζήτηση του εύκολου χρήματος.
Είναι εδώ, για να αφυπνίσουν τις εσωτερικές μας αντοχές, να καθοδηγήσουν τις πνευματικές μας αναζητήσεις, να εμπνεύσουν τις μελλοντικές μας επιλογές.
Τιμούμε κάθε χρόνο με σεβασμό και ιερή προσήλωση τα ιδανικά του Αρκαδίου και αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να τα διδάξουμε εμπνεύσουμε στη νέα γενιά με ουσιαστικό τρόπο και όχι με τυπολατρικές εκδηλώσεις.
Άλλωστε, ο τρόπος του ζειν είναι η ουσία, και η χώρα μας, καθώς και η Κρήτη, έχουν  λαμπρά υποδείγματα και σπουδαίες ιστορικές πράξεις παγκόσμιας εμβέλειας. Αρκούν, για να καθοδηγήσουν το σύγχρονο πνεύμα, να καταστήσουν ενεργό το γνήσιο συναίσθημα και να αναζωπυρώσουν την πίστη σε ότι πραγματικά αξίζει για ένα αξιοπρεπές παρόν και μέλλο
ν. "

Ο Εκδότης της Ρ.Α. κ.Κασιμάτης με ένοπλο εκπρόσωπο από τους Κρητικό Άγημα Τιμών.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία