Η Όλγα για το έργο της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Το έργο της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο


Ως θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού οφείλουμε, από όποια θέση και αν υπηρετούμε το Ρέθυμνο, να εστιάζουμε με προσοχή στα ζητήματα Παιδείας. Δε μπαίνω στην διαδικασία να απαριθμήσω τους λόγους, που την καθιστούν ζητούμενο πρώτης
της Ολγας Κεφαλογιάννη
Βουλευτή της
Νέας Δημοκρατίας
προτεραιότητας. Θεωρώ πως είναι γνωστοί σε όλους. Αναφέρω μόνο σχετικά, ότι δεν νοείται καμία πρόοδος και καμία ανάπτυξη, εκεί όπου η Παιδεία δεν εκσυγχρονίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών και η κατασκευή σύγχρονων κτιριακών συγκροτημάτων στο νομό μας είναι διαρκές ζητούμενο για όλους. Τόσο για την κυβέρνηση, και για εμάς, τους Βουλευτές του Ρεθύμνου, που μεταφέρουμε τα προβλήματα και διεκδικούμε άμεσα τη λύση τους, όσο και για τους Φορείς της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπου παρουσιάζεται έλλειμμα αποτελεσματικότητας. Η προώθηση των διαδικασιών για τον καθορισμό των εκτάσεων και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (αρμοδιότητα κατά κύριο λόγο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) "πέφτει" συνεχώς επάνω σε γραφειοκρατικά κωλύματα, τα οποία θεωρώ πως είναι απολύτως αδικαιολόγητα.

Ειδικότερα, υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί και αποφάσεις έργων, που δεν έχουν υλοποιηθεί,. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν βρεθεί οικόπεδα στο Ρέθυμνο ή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες. Και αυτό συντελεί σε μια χρονοβόρα κωλυσιεργία, η οποία σε τελική ανάλυση βαίνει σε βάρος του νομού και δημιουργεί εύλογη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να αναλάβει έκαστος τις ευθύνες του, κυρίως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν εξαντλεί τις υποχρεώσεις της μόνο με το να εμφανίζει ανά χρονικό διάστημα μία συγκεκριμένη λίστα και να τονίζει τις ανάγκες που υπάρχουν. Αυτές τις ξέρουμε όλοι και τις ζουν καθημερινά οι μαθητές μας, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να ενημερωθούμε κάποια στιγμή και για τα πεπραγμένα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να ενημερωθούμε για το κατά πόσο είναι έτοιμη να υλοποιήσει τα έργα, τα οποία εμφανίζεται να διεκδικεί. Διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δημιουργήθηκαν μεν οι δομές, που ζήτησε η Νομαρχία, δεν βρέθηκαν δε τα κατάλληλα κτίρια για την στέγαση τους και φιλοξενούνται κάπου «προσωρινά». Παράλληλα, εγκεκριμένα έργα δεν έχουν γίνει, είτε γιατί καθυστερούν οι μελέτες είτε γιατί δεν βρέθηκαν κατάλληλες εκτάσεις.

Αναφορικά τώρα με το ζήτημα της σχολικής στέγης, είναι καλό να δούμε βάσει στοιχείων τι έχει γίνει στο νομό μας από το 2004 έως σήμερα.

Διότι, δεν πρέπει να το αποσιωπούμε, έχει συντελεστεί μεγάλο έργο και έχουν καλυφθεί σημαντικές ανάγκες του νομού, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας και απραξίας.

Η επίσημη λίστα του Οργανισμού Σχολικού Κτιρίων αλλά και οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις δομές εκπαίδευσης, αποδεικνύουν ξεκάθαρα, το τι έχει γίνει στο Ρέθυμνο. Από το 2004 έως σήμερα στο νομό μας ιδρύθηκαν :

 • Το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας Ρεθύμνου με τμήματα και σε Ανώγεια, Ζωνιανά, Λιβάδια.
 • Το Κέντρο Εκπαίδευση Ενηλίκων.
 • Το Εσπερινό Λύκειο Ρεθύμνου.
 • Το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.
 • Το Νυκτερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
 • Οι ΕΠΑΣ Ρεθύμνου.
 • Το ΕΠΑΛ Γαράζου
 • Οι ΕΠΑΣ Γαράζου
 • Το ΣΕΚ Γαράζου
 • Το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου
 • Το 4ο Λύκειο Ρεθύμνου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης κτιρίου.

Παράλληλα...
- Στο επίπεδο της σχολικής στέγης με μελέτη, επίβλεψη και χρηματοδότηση του Ο.Σ.Κ. έχουν εγκριθεί 280.000 ευρώ για το διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο Πρινέ του Δήμου Ν. Φωκά, το οποίο βρίσκεται στη φάση της μελέτης.

- Αντίστοιχα 300.000 ευρώ έχουν εγκριθεί για το νηπιαγωγείο στο Μπαλί του Δήμου Γεροποτάμου και 300.000 ευρώ για το Νηπιαγωγείο Λιβαδίων του Δήμου Κουλούκωνα.

- Παράλληλα ο Ο.Σ.Κ. ενέκρινε 2.800.000 ευρώ για την κατασκευή οκτώ νέων νηπιαγωγείων στο νομό μας από το 2007 και η Νομαρχία έδωσε τις προτεραιότητες της περίπου ένα χρόνο αργότερα.

- Υλοποιήθηκε το εννιαθέσιο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Περάματος του Δήμου Γεροποτάμου με 3.400.000 ευρώ.

- Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση τριθέσιου νηπιαγωγείου στο Δήμο Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, έχει γίνει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο και αναμένεται η σύνταξη της προμελέτης.

- Εγκρίθηκε η κατασκευή του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Γερανίου του Δήμου Ν.Φωκά με 1.900.000 ευρώ. Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου από το 2007 και αναμένεται η αρχιτεκτονική μελέτη από τη Νομαρχία.

- Εγκρίθηκε η κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εκδηλώσεων Ρεθύμνου προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, έγινε σύμβαση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και αναμένεται η Αρχιτεκτονική προμελέτη από τη Νομαρχία.

- Εγκρίθηκε η κατασκευή του 2ου εννιαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου του Δήμου Ν.Φωκά με 2.500.000 ευρώ, έγινε σύμβαση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου από το 2007 και αναμένεται η Αρχιτεκτονική προμελέτη από τη Νομαρχία.

- Εγκρίθηκε ποσό 7.000.000 ευρώ για την κατασκευή του Γυμνασίου ? Λυκείου Ατσιποπούλου. Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και αναμένεται η Αρχιτεκτονική προμελέτη από τη Νομαρχία.

- Εγκρίθηκε η κατασκευή του Αθλητικού Γυμνασίου - Λυκείου Ρεθύμνου με 2.970.000 ευρώ με τη διαδικασία Σ.Δ.Ι.Τ. αλλά ακόμα δεν βρήκε ο Δήμος Ρεθύμνου οικόπεδο για να φιλοξενήσει το σχολείο και το έργο δεν έχει υλοποιηθεί.

- Εγκρίθηκε η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου του Δήμου Γεροποτάμου με 1.755.000 ευρώ και θα κατασκευαστεί με τη διαδικασία Σ.Δ.Ι.Τ.

- Αντικαταστάθηκε το παλιό 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου από αμίαντο με νέο κτίριο που κόστισε 460.000 ευρώ, ενώ υπάρχει διαθέσιμο ποσό 70.567 ευρώ, που εγκρίθηκε για απομάκρυνση και αντικατάσταση αμιάντου από σχολικές αίθουσες του νομού. Υπογραμμίζω ότι το ποσό αυτό δεν απορροφήθηκε ακόμα! 

- Με τη μορφή τακτικής ή έκτακτης επιχορήγησης έλαβαν όλοι οι δήμοι του νομού και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το 2004 έως το 2008 συνολικό ποσό 6.587.000 ευρώ για την βελτίωση της σχολικής στέγης στο νομό μας, ενώ εξοπλίστηκαν συνολικά 374 σχολικές μονάδες.

- Πρόσφατα έλαβαν επιπλέον 1.000.000 ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση για τις ανάγκες της σχολικής στέγης και καλούνται τώρα -Δήμοι και Νομαρχία- να ανταποκριθούν στις προτεραιότητές τους.

- Επίσης ολοκληρώνεται το 18-θέσιο Δημοτικό Σχολείο και το 2-θέσιο Καλλιθέας με 4.023.495 ευρώ.

Επιπλέον, στα έργα που έχουν παραδοθεί περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • Σχολικό Συγκρότημα Σταυρωμένου και περιβάλλοντας χώρος (2.054.292 ευρώ).
 • Δημοτικό Σχολείο Πλακιά Δήμου Φοίνικα (1.111.600 ευρώ).
 • 6-θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γωνιάς (1.112.990 ευρώ).
 • Μελέτη Πειραματικού Νηπιαγωγείου Π.Κ. (365.000 ευρώ).
 • Νηπιαγωγείο Σπηλίου (182.000 ευρώ).
 • Δημοτικό Σχολείο Απλαδιανών (194.000 ευρώ).
 • Νηπιαγωγείο Περάματος (266.000 ευρώ)
 • Επέκταση Γυμνασίου - Λυκείου Φουρφουρά (627.000 ευρώ).

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του Ο.Σ.Κ. :

 • Εγκρίθηκαν 1.500.000 ευρώ για το Δημοτικό Σχολείο Ρουσοσπιτίου.
 • Εγκρίθηκαν 2.000.000 ευρώ για το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κουλούκωνα.
 • Εγκρίθηκαν 2.000.000 ευρώ για το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ανωγείων.

Όλες οι παραπάνω χρηματοδοτήσεις και τα έργα αποτελούν ένα πρωτόγνωρο γεγονός για το νομό μας, που εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν είχε δει κανένα μεγάλο σχολικό έργο.

Σαφώς και υπάρχουν πολλές ακόμα ανάγκες. Σαφώς και οφείλουμε να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό. Σαφώς και θα συνεχίσω ακόμα πιο δυναμικά να διεκδικώ και εγώ με τη σειρά μου έργα και χρηματοδοτήσεις για το νομό, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο.

Καταρχήν λοιπόν, ας μην προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν, ότι δεν υπάρχει έργο στο νομό μας και δεν ικανοποιούνται αιτήματα. Η άποψη αυτή είναι άκυρη. Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Μάλλον, αυτοί που επιχειρούν να ισοπεδώσουν τα πάντα, θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα να είναι οι ίδιοι άμεσοι και αποτελεσματικοί, σε ότι αφορά τον τομέα της δικής τους ευθύνης.

Διότι το κράτος έχει ορίσει τις αρμοδιότητες έκαστου θεσμού και φορέα και καλό είναι, εκτός από λόγια και κριτικές, να αναλαμβάνουμε όλοι με πράξεις και αποτελέσματα τις ευθύνες μας που μας αναλογούν.»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία