Η Διακομματική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την γρίπη των χοίρων

Εκτύπωση

Tη Διακομματική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε στις 6.5.09 ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, για το θέμα της νέας γρίπης. Στην ίδια συνεδρίαση τα μέλη του Κοινοβουλίου άκουσαν και τις απόψεις ειδικών επιστημόνων για το θέμα αυτό.

Ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι στη χώρα μας έχουν υλοποιηθεί όλες οι δράσεις που αφορούν στο επίπεδο πρόληψης και ότι ήδη λειτουργούμε σε επίπεδο προετοιμασίας και εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου που είναι - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - το ενδεχόμενο πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. O Yπουργός υποστήριξε ότι η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Ακαδημαϊκός κ. Τριχόπουλος, ανέφερε πως παρότι η μέχρι τώρα πορεία του ιού μοιάζει να είναι καθησυχαστική, δεν δικαιολογείται εφησυχασμός αλλά ούτε και υπερβολές.

Σύντομη τοποθέτηση πραγματοποίησε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:«Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα να παρέμβω στη συζήτηση, για να τονίσω αυτά που ανέφερε και ο συνάδελφος της συμπολίτευσης, κ. Σταθάκης.
Ο πανικός, η υστερία και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της υγείας είναι τρία σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.

Κύριε Υπουργέ, οι καθημερινές εμφανίσεις σας στα Μ.Μ.Ε. γι αυτό το θέμα θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν τον πληθυσμό και σε πανικό και σε υστερία.   Δεν θα έπρεπε ανάλογα να σας βλέπουμε και για θέματα όπως τα τροχαία ατυχήματα που οδηγούν σε 1.800-2.000 νεκρούς ετησίως;΄Η για τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος που δεν φορούν οι οδηγοί δικύκλων; Γενικά για θέματα ενημέρωσης και πρόληψης που έχουν σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας;;

Βέβαια, η ενημέρωση που μας κάνατε σήμερα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά επιμένουμε ότι τα υπερβολικά μέτρα που καμιά φορά παίρνετε, για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, δεν ωφελούν.

Ελέχθη - και έχει γραφτεί και στον Τύπο αυτό - ότι βρισκόμαστε στην 5η φάση ετοιμότητας. Θα ήθελα να γνωρίζω εάν η 5η φάση αφορά όλες τις χώρες του κόσμου, διότι είναι γνωστό ότι εκεί που παρατηρούνται υψηλότερες θερμοκρασίες, ασφαλώς και η ανάπτυξη του ιού δεν είναι η ίδια όπως είναι στα πιο βόρεια κλίματα. Δηλαδή τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει η Ελλάδα ή οι χώρες της Αφρικής με τη Νορβηγία; Αν όχι, γιατί να λαμβάνονται τα ίδια μέτρα; Επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε αυτές τις οδηγίες, όπως είπε και ο συνάδελφος κ. Γιαννόπουλος; Μήπως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που μας ωθούν σε αυτή την κατεύθυνση; Όπως π.χ. υπερβολικές προμήθειες φαρμάκων, εμβολίων, εξοπλισμού κλπ.; Αυτό είχε συμβεί στο παρελθόν και με τη γρίπη των πτηνών και με τη νόσο των τρελών αγελάδων και βρεθήκαμε με μεγάλες αδιάθετες ποσότητες που είχαν ημερομηνία λήξης και δεν καταναλώθηκαν.

Νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη και στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.»


 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία