ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!! Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ.

Εκτύπωση

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Αλλάζει το πολιτικό-κοινωνικό σκηνικό του πλανήτη. Τεράστια η αλλαγή για τους Αμερικάνους και τον υπόλοιπο κόσμο.

 της Συντακτικής ομάδας της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Ο λαός των ΗΠΑ μίλησε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι
ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο νέος «πλανητάρχης».

 

Στην πρώτη του ομιλία του ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας "δεν είμαστε άσπρη Αμερική, μαύρη Αμερική. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής". Επίσης μίλησε για αλλαγή ωστόσο όπως είπε ο δρόμος θα είναι μακρύς.

 

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών συνεχάρη και τον αντίπαλό του στις εκλογές Τζον Μακέιν για τον σκληρό αγώνα που έδωσε και υποσχέθηκε να συνεργαστεί μαζί του.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με την συνεργασία και ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Τζον Μακέιν ο οποίος  δήλωσε ότι θα βοηθήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στο έργο του.

Οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα και αναμένουν πολλά από τον νέο πρόεδρο. Μαζί με τους πολίτες των ΗΠΑ στάση αναμονής τηρούν και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών

Γύρισαν σελίδα" οι Ηνωμένες Πολιτείες με την εκλογή στην προεδρία του αφροαμερικανού Μπάρακ Ομπάμα.

 Ο Μπάρακ Ομπάμα συγκεντρώνει περισσότερους από 335 εκλέκτορες, υπερδιπλάσιους απο τον Τζον Μακέιν και 60 περισσότερους από αυτούς που απαιτούνται για να "κλειδώσει" η προεδρία.Ο Ομπάμα θα ορκιστεί 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις 20 Ιανουαρίου του 2009.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πρωτοφανής ανάλογη της εποχής Κένεντι. Στις κάλπες προσήλθε περίπου το 70% των ψηφοφόρων.


________________________________________________________________
Ο εκδότης της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ κ. Βασίλης Κασιμάτης είπε
σήμερα σε δήλωσή του σε Αθηναϊκό περιοδικό: « η αλλαγή αυτή ήρθε σε ένα σωστό και συνάμα κρίσιμο χρονικό σημείο για τον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ και αρκετό διάστημα παρακολουθούμε ότι η Αμερική δεν είναι πλέον στο «Θρόνο» και ο τίτλος "Πλανητάρχες" ανήκει στο παρελθόν.
Η οικονομία της βρίσκεται σε μια φθίνουσα κατάσταση και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμό από το νέο πρόεδρο όσων αφορά τις «παράπλευρες» απώλειες στη Παγκόσμια οικονομία.
            
Διαπιστώνουμε ότι ο Αμερικανικός γίγαντας εξαρτάται πλέον από Κινεζικά κεφάλαια.
Επομένως η Αμερική πρέπει ταπεινά (όπως ταπεινή πρέπει να είναι πλέον η θέση της) να επανεξετάσει τις λανθασμένες κινήσεις του κακού της παρελθόντος και ο νέος της πρόεδρος να χαράξει μια νέα πορεία που θα βελτιώσει την εικόνα της εξωτερικής της πολιτικής ενώ ταυτόχρονα θα ωφεληθεί και ο υπόλοιπος κόσμος από μια νέα τέτοια στάση μετριοπάθειας.
Βέβαια όταν κάνω λόγο για κακό παρελθόν αναφέρομαι σαφώς στην αποδεδειγμένα κακή διακυβέρνηση George W. Bush
Αλλωστε από την εποχή διακυβέρνησης Nixon και τη παραμονή επί δεκαετιών στη προεδρεία, των εκπροσώπων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το πολιτικό σκηνικό της Αμερικής διαπιστωμένα, παραμένει το ίδιο και μόνο οι κορνίζες του εκάστοτε προέδρου ...στο οβάλ γραφείο αλλάζουν!
Εύχομαι από σήμερα να δούμε το αληθινό πρόσωπο της Αμερικής, που δεν είναι άλλο από αυτό που στις 4 Μαρτίου 1789 αποδέχθηκε τις Δημοκρατικές αρχές & βάσεις της Ελλάδας και που πάνω σε αυτές έστησαν τη δική τους Δημοκρατική Ιστορία επί 1η προεδρείας των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτής του  
George Washington .
Το γεγονός δε, ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ο 1ος έγχρωμος Πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποδεικνύει περίτρανα την δίψα του Αμερικανικού λαού προς μια μεταστρφή υπερ των μειονοτήτων, των αδικημένων, των πονεμένων από τους Αμερικάνους - λαών τόσα χρόνια. Και εκεί εστιάζει η παγκόσμια πολιτική σκηνή το θέμα. Σε ένα διαφορετικό τοπίο που θα επικτρατεί η νηνεμία και η ασφάλεια για το καλό όλων των λαών."

                  _______________________________________

 Από το Ρέθυμνο και από το χώρο της Ν.Δ. ο Πολιτικός κ. Κωστής Σχοινάς δήλωσε αποκλειστικά στη ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: "Η νίκη του Barack Obama έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τον πλανήτη. Οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αλλά και του κόσμου ολόκληρου, αντιμετωπίζουν μία ιδιαίτερα απρόβλεπτη και επικίνδυνη - κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά - συγκυρία.
Οι Αμερικανοί πήραν μία πραγματικά τολμηρή απόφαση. Γκρέμισαν υψηλά τείχη, θεμελιωμένα σε  ισχυρά στερεότυπα. Τείχη που κρατούσαν τον κόσμο εγκλωβισμένο στο χθες. Στο όνομα της επιλογής τους, χαιρετίζουμε όλοι οι πολίτες του κόσμου!
Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος καλείται να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος και να χαράξει νέο δρόμο μπροστά. Καλείται να γιατρέψει τα τραύματα της αλαζονείας, της απληστίας, του ελλείμματος κοινωνικής ευθύνης.
Σήμερα απαιτείται μία νέα αρχή, όχι μόνο για τη χώρα και τους συμπολίτες του Barack Obama, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο. Τα έθνη, τα κράτη,  οι κοινωνίες του πλανήτη, χρειαζόμαστε ικανές και εμπνευσμένες ηγεσίες. Χρειαζόμαστε Όραμα και Ενότητα. Στο πρόσωπο του Obama, ενσαρκώνεται το μήνυμα για Αλλαγή και η ανάγκη για επιστροφή στις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αξιοκρατίας, της Ελπίδας!
Ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως η ανατροπή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποδεικνύει ότι τα πάντα είναι μπορετά!"

    ____________________________________________________

Ο Τζόν Μακέιν συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ομπάμα, όπως και ο Τζορτζ Μπους με τη Χίλαρι Κλίντον. Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στο νεοεκλεγέντα αποστέλλουν ξένοι ηγέτεςΣυγχαρητήρια επιστολή απέστειλε στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τα θερμά του συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη - ορόσημο, όπως την χαρακτηρίζει, του κ. Ομπάμα εκφράζει ο κύριος Κώστας Καραμανλής στην  επιστολή του.

Ο κ. Καραμανλής στην επιστολή του επίσης αναφέρει ότι "η εκλογή σας έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή ύφεση. Οι διεθνείς προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι εταίροι να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις ενωμένοι".

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως ευελπιστεί σε μια συνάντηση με το νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο στο προσεχές μέλλον.

Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει πως οι ελληνοαμερικανοί έχουν συνεισφέρει και συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Εκτιμώ τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις που έχετε υιοθετήσει πάνω σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε σε μια στενή συνεργασία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας, ώστε τα θέματα αυτά να επιλυθούν, καθώς και στην προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα".
Η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα η εκλογή Ομπάμα να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου
.

"Χθες ο αμερικανικός λαός με την ιστορική του απόφαση γύρισε σελίδα και επέλεξε τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος πίστεψε και πιστεύει στις δυνατότητες του πολίτη, σε μια πολιτεία που προασπίζεται τα δικαιώματα του πολίτη, αλλά και εγγυάται μια δίκαιη κοινωνία.

Γι? αυτό και ενέπνευσε και δημιούργησε μια δυναμική συμμετοχής των πολιτών και τόσων νέων ανθρώπων στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, μια δυναμική για την ανατροπή. Το μήνυμα είναι κοινό: μπορούμε. Το μήνυμα των προοδευτικών σε όλη τη γη είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε πορεία", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του προσθέτει, ότι "μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση υπέρ των πολιτών και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δικαίου που φροντίζει μεταξύ άλλων τα προβλήματα των συντάξεων, της υγείας και της εργασίας αλλά και μπορούμε να φτιάξουμε έναν πλανήτη που σέβεται το περιβάλλον και προωθεί την πράσινη ανάπτυξη".

"Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα στηρίξω κάθε προσπάθεια αντιμετώπισής τους στον πλανήτη. Ως Έλληνας και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσβλέπω σε στενή συνεργασία με τον Μπάρακ Ομπάμα για τα προβλήματα της περιοχής μας, έτσι ώστε να λυθούν με πνεύμα συνεργασίας, εμπέδωσης ειρήνης και αξιών διεθνούς δικαίου", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχόμενος στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ "κάθε επιτυχία".


Ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής
,
συνεχάρη τον υποψήφιο των δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα, για την εκλογή του στο αξίωμα του πρόεδρου των ΗΠΑ, η οποία απέδειξε ότι όλοι μπορούν να "ονειρεύονται" ότι θα αλλάξουν τον κόσμο.

"Η νίκη σας κατέδειξε ότι κανείς, σε κανένα σημείο του κόσμου, δεν πρέπει να διστάζει να ονειρευτεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να τον κάνει καλύτερο", γράφει σε επιστολή που απέστειλε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, όπου του εύχεται "δύναμη και κουράγιο" στα χρόνια που θα έρθουν.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρετε τελικά να πραγματοποιήσετε το όνειρο και να κάνετε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πλήρη εταίρο σε μία κοινότητα των εθνών αφιερωμένη στην ειρήνη και την ευημερία για όλους", συνεχίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.
"Πιστεύουμε ότι θα πατάξετε παντού τη μάστιγα της πείνας και της αρρώστιας", εκτιμά ο κ. Μαντέλα, υπογραμμίζοντας ότι επικροτεί τη "δέσμευσή του στον αγώνα για την ειρήνη και την ασφάλεια στον πλανήτη".
Συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ έδωσε και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του για "νέες σχέσεις" με την Αμερική. 


 Επίσης για τι ίδιο θέμα αναφέρθηκαν ήδη και αρκετοί από το πολιτικό και όχι μόνο κόσμο της χώρας μας.

"Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από τον Ομπάμα να φέρει τις ΗΠΑ κοντά στην Ευρώπη εγκαινιάζοντας μια πολιτική καλύτερης συνεννόησης και ισομερούς συνεργασίας" δήλωσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ρόδη Κράτσα.

Την εκτίμηση ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα είναι διαφορετική με δεδομένη την προεκλογική δέσμευση Ομπάμα και τη βούληση του αμερικανικού λαού εξέφρασε
ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

 

Αντιθέτως, ο Ηλίας Λέγκερης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή μας, γιατί είναι δύσκολο να αλλάξουν οι παράμετροι που ρυθμίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Κώστας Υφαντής, έκανε λόγο  για μια ιστορική μέρα για τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες, πολύ υψηλότερες από ότι θα έπρεπε.

"Για ένα πολύ σημαντικό νέο ξεκίνημα στις ΗΠΑ με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία" έκανε λόγο ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

 

 Τα μίντια για την νίκη Ομπάμα

 

Μερικά από τα πιο έγκριτα μέσα ενημέρωσης σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ χαιρέτισαν τη νίκη Ομπάμα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα αφενός στο γεγονός ότι είναι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, και αφετέρου στην φράση του "Ήρθε η αλλαγή στις ΗΠΑ".

ΗΠΑ: NY Times: "ΟΜΠΑΜΑ" - Το φυλετικό εμπόδιο έπεσε, καθώς οι ψηφοφόροι αγκάλιασαν το κάλεσμα για αλλαγή.

Wall Street journal: "Σαρωτική ιστορική νίκη Ομπάμα" - Η νίκη στο Οχάιο, την Πενσυλβάνια και τη Φλόριντα, ήταν το κλειδί για τη νίκη του υπέρ του Μακέιν.

CNN: "Αλλαγή ήρθε στην Αμερική" - Ο Ομπάμα κέρδισε ιστορική προεδρική νίκη στις ΗΠΑ.

Washington Post: "Ο Ομπάμα θριάμβευσε στις εκλογές που έγραψαν ιστορία" - O Δημοκρατικός υποψήφιος έγινε ο πρώτος αφροαμερικάνος που κερδίζει την προεδρία, μετά το μήνυμα του για αλλαγή που αντήχησε σε όλη τη χώρα.

Βρετανία: London Times: "Ήρθε η αλλαγή - Σαρωτική νίκη Ομπάμα" - Η σαρωτική νίκη του πρώτου μαύρου προέδρου της Αμερικής έγινε δεκτή με αντιδράσεις ενθουσιασμού σε όλο το έθνος.

Independent: "Ο Μπάρακ Ομπάμα κερδίζει τη θέση του στην ιστορία" - Οι ΗΠΑ εξέλεξαν τον Μπάρακ Ομπάμα, ως τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο.

Guardian: "Πρόεδρος ο Ομπάμα: Η αλλαγή ήρθε" - Ρεκόρ συμμετοχής στις ιστορικές εκλογές, δίνει στις ΗΠΑ των πρώτο τους μαύρο πρόεδρο.

Economist: "Ιστορική νίκη Ομπάμα" - Ο Μπάρακ Ομπάμα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

BBC: "Ο Ομπάμα κερδίζει τις ιστορικές αμερικανικές εκλογές" - "Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική", δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, μετά την εκλογή του ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Sky News: "Ομπάμα: Η νίκη ανήκει σε εσάς" - Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι "η αλλαγή ήρθε στην Αμερική", γενόμενος ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.


« επιστροφή στη κατηγορία Διεθνή

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία