Ο κ.Λαμπίρης σχετικά με τη νομιμοποίηση δαπανών για τις εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων

Εκτύπωση

Επί της τροπολογίας που είχε καταθέσει το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τη νομιμοποίηση δαπανών για τις εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Μαΐου 2009 ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης.
Η ομιλία του κ. Λαμπίρη πραγματοποιήθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ διατάξεων των Οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ κλπ. φορολογιών και λοιπές διατάξεις». 

Στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο βουλευτής έκανε λόγο και για την παρουσία των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα για δεύτερη φορά και την άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Λαμπίρη έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.
Πολλές ρυθμίσεις έρχονται σε αυτό το Νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση και διερωτάται κανείς γιατί δεν φέρατε και μια ρύθμιση, με την οποία να ρυθμίζετε ορισμένα προβλήματα από αυτά που έχουν προκύψει ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρίες και που κατ επανάληψη έχουμε φέρει σε αυτή την αίθουσα.Για δεύτερη φορά σήμερα οι Κρητικοί αγρότες επισκέφθηκαν την Αθήνα - ασφαλώς όχι για τουρισμό - αλλά γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή την άνιση συμπεριφορά απέναντι στον αγροτικό πληθυσμό της Κρήτης. Διεκδικούν για τα κρητικά προϊόντα την ίδια μεταχείριση με εκείνη των προϊόντων των αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πριν από δύο εβδομάδες, κύριε Υπουργέ, στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL - είναι από τα πιο έγκριτα περιοδικά της Ευρώπης - έγινε μία ευρύτατη αναφορά σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά της υγείας στην Ελλάδα: για τις σπατάλες, για την παραοικονομία, για τις ελλείψεις προσωπικού και για πολλά άλλα, με καθόλου κολακευτικά λόγια για τη χώρα μας.

Μόλις εχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας από τη Φιλανδία δήλωσε την αναγκαιότητα για τη χώρα μας να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος. 

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καμία από τις δύο παραινέσεις του Προέδρου δεν εισακούγονται.

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως έχει οδηγηθεί η κατάσταση στο ΕΣΥ, με τα χρέη των νοσοκομείων να πλησιάζουν πλέον τα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» (26.04.09).

Μια από τις πιο πολυδιαφημισμένες «τομές» και «μεταρρυθμίσεις» που επιχειρήθηκαν από την κυβέρνηση ήταν η εξυγίανση του συστήματος ώστε να μην ξαναϋπάρξουν οφειλές των νοσοκομείων. Δυστυχώς απέτυχαν.

Στις αρχές του 2008, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άνοιξε με δηλώσεις της το ζήτημα της ρύθμισης των χρεών και προχώρησε σε διαδοχικές - δεσμεύσεις, αποφεύγοντας έως σήμερα να διευθετήσει το πρόβλημα.

Εννοείται ότι ούτε η «δέσμευση» ότι από τον Δεκέμβριο του 2008 θα είχε εξοφληθεί το 30% των χρεών (ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ 03.01.09) ούτε η δεύτερη δέσμευση ότι από τις αρχές του 2009 τα νοσοκομεία θα τακτοποιούν τις οφειλές τους εντός 3μήνου τηρήθηκε, αφού σήμερα υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη νοσοκομείων από 3 έως 4 χρόνια.

Τους τελευταίους μήνες οι διοικήσεις όλων σχεδόν των νοσοκομείων «πάγωσαν» τη σταδιακή εξόφληση, οδηγώντας - όπως παρατηρήσαμε στις τηλεοράσεις - ορισμένους προμηθευτές να εισβάλουν σε νοσοκομεία και να αποσύρουν τα υλικά τους.

Με την πάροδο μάλιστα των ετών επιταχύνθηκε και ο ρυθμός συσσώρευσης των χρεών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρέος των νοσοκομείων αυξάνεται πλέον κατά 180 εκ. ευρώ τον μήνα.

Τα Νοσοκομεία μόνο της Κρήτης οφείλουν 400 εκ. Ευρώ. Το μικρό νοσοκομείο Ρεθύμνου παρουσιάζει 20 εκ. ευρώ χρέος, ενώ πριν πέντε χρόνια το χρέος είχε μηδενιστεί.

Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει, λέει τώρα, νέα ρύθμιση, μέσω ομολογιακού δανείου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μόνο για το 1/3 περίπου των οφειλών των νοσοκομείων, ενώ για τα υπόλοιπα παραπέμπει στην επόμενη χρονιά.

Η 9μελής Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, που διαχειρίζεται σύμφωνα με τον νόμο όλες τις προμήθειες 150 νοσοκομείων, τους διαγωνισμούς, τις συμβάσεις και τις παρατάσεις-επεκτάσεις των συμβάσεων, δεν έχει καταφέρει - δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της - να λειτουργήσει.

Έχει προλάβει όμως να αναδείξει 3 προέδρους, αφού ο ένας μετά τον άλλο παραιτούνται επειδή δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη «νέα μεταρρύθμιση» του Υπουργού Υγείας.

Οι προκηρύξεις διαγωνισμών για αρκετές ομάδες προϊόντων, καθυστερούν για μήνες, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος στις προμήθειες, ενώ κάθε νοσοκομείο προμηθεύεται φάρμακα, εξοπλισμό και αναλώσιμα, τις περισσότερες φορές παρατείνοντας «ληγμένες» συμβάσεις ή εξωσυμβατικά. 

Και εδώ φθάνουμε στο πρωτοφανές: Συζητάμε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων τροπολογία που αφορά ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των χρεών των νοσοκομείων από τέτοιες εξωσυμβατικές προμήθειες.

Η κυβέρνηση όμως δεν δίνει κανένα στοιχείο σχετικά με τις εξωσυμβατικές προμήθειες, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιες - αν όχι οι περισσότερες - είναι παράνομες

Τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Ποιο ακριβώς είναι το ύψος της δαπάνης που καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε;
  2. Με ποια παραστατικά πραγματοποιήθηκαν αυτές οι προμήθειες;
  3. Για ποιο λόγο το δημόσιο προέβη στις εξωσυμβατικές αυτές δαπάνες, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο;

Καταργήσατε το Νόμο του 2001 των προμηθειών, ενώ είχε αρχίσει το 2003 να αποδίδει.
Επεξεργαστήκατε πριν 2 χρόνια ένα Νομοσχέδιο, χωρίς να μελετήσετε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί.
Είναι άλλο να μιλάμε για ρύθμιση χρεών, στην οποία υπό όρους και προϋποθέσεις θα συμφωνούσαμε, και άλλο να μιλάμε για νομιμοποίηση παράνομων ενδεχομένως πράξεων.

Και μην μας πείτε ότι «και εσείς το ίδιο κάνατε στο παρελθόν». Η ρύθμιση έγινε τότε για υλικά που είχαν προμηθευτεί με διαγωνισμό τα νοσοκομεία, με την εξής διαφορά: Αντί π.χ. μια ποσότητα 100 τεμ. είχαν προμηθευτεί 110.

Πώς θα βάλουμε, κ. συνάδελφοι, την υπογραφή μας κάτω από μια τέτοια διάταξη;

Ουσιαστικά έρχεται στη Βουλή μια διάταξη για το ξέπλυμα απροσδιόριστου ποσού μη νόμιμων προμηθειών.

Ποιος θα μας διαβεβαιώσει ότι τα υλικά δεν αγοράστηκαν υπερτιμολογημένα;

Λίγα ακούγονται για μίζες που ενσωματώνονται στην τελική τιμή πώλησης των υλικών στα νοσοκομεία; Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του δημοσιογράφου κ.Καρακούση στο ΒΗΜΑ την Κυριακή 03.05.09.

Ταυτόχρονα, έχουμε τεράστια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που ασφαλώς εμπεριέχει μεγάλες αυξήσεις στις προμήθειες φαρμακευτικού υλικού, και όχι μόνο, από τα νοσοκομεία.

Καλείται τώρα το δημόσιο, αφού δανειζόμαστε ως κράτος για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, να πληρώσουμε αγνώστου ύψους ποσά για πράξεις που κανείς δεν μας εγγυάται ότι πραγματοποιήθηκαν νόμιμα.

Κατέχουμε την πρώτη θέση στη διαφθορά, αναφορικά με την Υγεία, από τις 27 Χώρες της Ε.Ε.

Αυτή είναι η εξοικονόμηση πόρων που επαγγέλεται το Υπουργείο Υγείας και η διαφάνεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος που επαγγέλεται η κυβέρνηση;

Για τι ποσά μιλάμε;
Ποιο είναι το ποσό των εξωσυμβατικών προμηθειών;
Φέρτε μας όλα τα στοιχεία. Αν τα έχετε?
Όλα στο φως!
Έως τότε όμως, θα καταψηφίζουμε τροπολογίες σαν αυτή και καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, να κάνουν το ίδιο! 
Σας ευχαριστώ.»


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία