Ρέθυμνο & υπερπολυτεκνία

Εκτύπωση

Ρέθυμνο & υπερπολυτεκνίαΣτο Ρέθυμνο ο Σταύρος και η Βασιλική Ζουγανέλη!

7/4/2009

Την προσεχή Κυριακή στις 10 Μαϊου γιορτάζουμε σε όλη την Ελλάδα την γιορτή της «Μητέρας».

της Μελίνας Κοκοβιάδου

Η "Κρητικιά" κυρία Βασιλική Ζουγανέλη/Μαρινάκη
Μητέρες είναι όλες οι μανάδες του κόσμου είτε έχουν ένα παιδί είτε περισσότερα. Στην Ελλάδα όμως έχουμε μια μοναδικότητα και ένα παγκόσμιο ρεκόρ που περήφανα μπορούμε να λέμε ότι είναι Ελληνικό. 

Σήμερα το πρωί έφθασαν στο Ρέθυμνο ο Σταύρος και η Βασιλική Ζουγανέλη για διάστημα λίγων εβδομάδων ξεκούρασης.
Το ζεύγος έχει κάτι το ξεχωριστό. Κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ υπερπολυτεκνίας και είναι καταχωρημένοι στο Βιβλίο Γκίνες από το 1984 ως το πλέον υπερπολύτεκνο ζευγάρι του κόσμου. Ούτε λίγο - ούτε πολύ- 19 παιδιά!!!

Ναι πολύ καλά διαβάσατε, 19 παιδιά.

Κατάφεραν να μεγαλώσουν, μορφώσουν, προικίσουν και επάξια αναθρέψουν
ο κ. Σταύρος Ζουγανέλης
στη σημερινή μας εποχή, 19 παιδιά τα οποία τους έχουν ήδη χαρίσει 42 εγγόνια και ...έπεται η συνέχεια.

Το φαινόμενο έχει αρκετές μοναδικότητες μιας και ο κ. Σταύρος με τη κα Βασιλική δεν έφεραν απλά στο κόσμο τόσα παιδιά, αλλά με πολύ πετυχημένο σχεδιασμό, μεθοδικότητα, υπομονή και περίσσια αγάπη κατάφεραν να υπερπηδήσουν τα πάμπολα εμπόδια της ζωής. Σπάνιες αρετές που αφήνουν άφωνη το σύνολο της κοινωνίας μας σήμερα.

"...Δώσε και μη ζητάς"
Η κορμός της βασικής ανατροφής των παιδιών τους περιλάμβανε 4 βασικά συστατικά.

  • Πίστη: Από μικρά παιδιά τους έμαθαν μέσω του Κυριακάτικου εκκλησιασμού την δύναμη της πίστης και τις πτυχές της θρησκείας μας, θεμελιώνοντας βαθιά μέσα τους την όρεξη για ζωή και ευτυχία. 
  • Μόρφωση: Όλα τα παιδιά σπούδασαν ενώ πολλά εξ αυτών κατέχουν πτυχίο ανώτατης Πανεπιστημιακής μόρφωσης.
  • Πατρίδα: Αγάπη για τη πατρίδα, περηφάνια & γνώση για την μοναδική ιστορία  του λαού μας και προσφορά - είτε οικονομική είτε ηθική- στον συνάνθρωπο.
  • Προσφορά: Δώσε και μη ζητάς. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι από τότε που τα παιδιά τους ήταν μικρά κάθε Κυριακή μετά τον εκκλησιασμό τους πήγαιναν στα διάφορα ιδρύματα της χώρας (ορφανοτροφεία, γηροκομεία, κλπ) και προσέφεραν αγάπη και δώρα ανάλογα με το εκάστοτε περίσσευμα της οικογένειας. Να αναφέρουμε ότι όποτε το περίσσευμα ήταν αρκετό οι προσφορές ήταν και γενναιόδωρες. Σε 2 περιπτώσεις που εμείς γνωρίζουμε έχουν προσφερθεί 2 πούλμαν. Μια στό  ίδρυμα "Κιβωτός" με ορφανά παιδιά στην Αθήνα και άλλη μία στο Δήμο Νίκαιας. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι αυτή η οικογένεια ουδέποτε ζήτησε, παραπονέθηκε ή έλαβε από το κράτος όπως σήμερα κάνουμε ίσως όλοι, αλλά τουναντίον μόνο προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει! 

Από αυτά που διδαχτήκαμε από την εν λόγω οικογένεια, θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με σχόλια και παρατηρήσεις που το καθένα ξεχωριστά μπορεί να αποτελεί και μια διδαχή για τους σημερινούς γονείς και τους τρόπους επίλυσης και αντιμετώπισης των δικών τους προβλημάτων.

Θα ασχοληθούμε όμως σήμερα με τα βασικά.
10 κορίτσια και 9 αγόρια είναι ο καταμερισμός στα δύο φύλλα.

Τα 9 αγόρια σπούδασαν όλα στην Αθωνιάδα Σχολή στο Άγιο Όρος. Εκεί έλαβαν την βασική Γυμνασιακή και Λυκειακή μόρφωση και όλα γύρισαν πίσω στην Αθήνα και συνέχισαν είτε τις σπουδές τους, είτε τη καριέρα τους χωρίς κανένα από αυτά να παραμείνει ως ιερέας ή μοναχός. Μόνο ένας εξ αυτών σπούδασε Θεολόγος και σήμερα είναι καθηγητής Θεολογίας και Διευθυντής σε τριτοβάθμιο σχολικό ίδρυμα της πρωτεύουσας. Τα υπόλοιπα αγόρια είναι σήμερα πλέον ΟΛΑ ενεργά μέλη της κοινωνίας μας ενώ σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ουδέ ένα εξ αυτών, παραστράτησε.

Το σημείο που προκαλεί ίσως σοκ είναι ότι ενώ και τα 9 αγόρια της οικογένειας είναι σήμερα εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες, οι 10 κόρες προικίστηκαν και έλαβαν σπιτικό και γη από τους φοβερούς αυτούς γονείς, ενώ εδώ επιβάλλεται να αναφέρουμε ότι ο πατέρας και στυλοβάτης της οικογένειας δεν ήταν ούτε μεγαλοβιομήχανος - ούτε εφοπλιστής!

Σταύρος Ζουγανέλης
Στιγμιότυπο από την βράβευση
στη Βουλή των Ελλήνων

Κυκλαδίτικης καταγωγής, (Μύκονο) γνήσιος νησιώτης - 81 ετών σήμερα, παρασημοφορημένος  ήρωας του πολέμου της Κορέας, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα τα «πέτρινα» χρόνια και έγινε ένας απλός και τίμιος αυτοκινητιστής. Φορτηγατζής λοιπόν στο επάγγελμα, όπου με σκληρή εργασία κατάφερε και έφτιαξε μια μικρή αλλά άξια μεταφορική εταιρία (μετακομίσεις) και αργότερα μια επιχείρηση εμπορίας φορτηγού (Φορτηγά Ζουγανέλης) όπου διατηρούν σήμερα οι δύο εκ των υιών του οι οποίοι κατάφεραν να την αναδείξουν σε ένα από τα τρία/τέσσερα  μεγαλύτερα και πλέον σεβαστά εμπορικά ονόματα στο χώρο του φορτηγού στην Ελλάδα.
Η κα Βασιλική Ζουγανέλη είναι Κρητικής καταγωγής. Το πατρώνυμο της είναι Μαρινάκη και κατάγετε από τα Χανιά.
Συνεπώς εδώ προκύπτει και το σημαντικό στοιχείο του ρεπορτάζ, ότι η μητέρα με τα περισσότερα παιδιά στο κόσμο είναι... Κρητικιά!!!

Σήμερα η οικογένεια Ζουγανέλη διαμένει αρμονικά στην οικογενειακή τους πολυκατοικία στην Γλυφάδα, στα νότια προάστια της Αθήνας. Κάθε Κυριακή το τεράστιο τραπέζι γεμίζει από τη πολυάριθμη οικογένεια και τα τσουκάλια την κυρίας Βασιλικής ...  «παίρνουν φωτιά»! Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πίσω κήπος της οικογενειακής πολυκατοικίας είναι διαμορφωμένος παιδότοπος για τα εγγόνια τους.

2 γονείς - 19 παιδιά. Τα 17 εξ αυτών παντρεμένα συνεπώς προσθέτουμε και 17 ακόμα γαμπρούς & νύφες όπου με τα 42 εγγόνια που ήδη έχουν έως σήμερα συγκεντρώνεται ο μαγικός αριθμός των 80 μελών στο πρώτο βαθμό συγγένειας αυτής της υπέροχης οικογένειας!
Αντιληπτή λοιπόν και η Κυριακάτικη κοσμοσυρροή στο οικογενειακό σπίτι τους στη Γλυφάδα με την χαρά και το κέφι να αποτελούν το βασικότερο συστατικό της μαγικής αυτής ένωσης των ψυχών τους.

Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Αθήνας καλύπτουν δημοσιογραφικά σε πολλά δελτία ειδήσεων τακτικά το θέμα, ενώ ο κ. Σταύρος έχει βρεθεί αρκετές φορές καλεσμένος σε κοινωνικές τηλεοπτικές εκπομπές μαζί με πολιτικούς και κοινωνιολόγους, οι οποίοι προσπαθούν να αναλύσουν το φαινόμενο "Ζουγανέλη" στη προσπάθεια να διδαχτούν το μαγικό τρόπο των "Ζουγανέληδων" και το πώς είναι δυνατόν την σημερινή εποχή να έχει καταφέρει μια τέτοια οικογένεια να έχει υπερπηδήσει τα εμπόδια και να έχει καταφέρει να αναθρέψει 19 παιδιά που δεν τους έλειψε απολύτως τίποτα και που στο καθολικό σύνολό τους είναι άξια και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.

Στα χρόνια που πέρασαν σημαντικές είναι οι βραβεύσεις που το ζευγάρι έλαβε από την Πολιτεία και την κοινωνία με σημαντικότερη ίσως αυτή του 2008, όπου σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή βραβεύτηκαν από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ως επιβράβευση και αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς της οικογένειας στη χώρα μας.
Στο Ρέθυμνο το ζευγάρι αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με θεσμικά πρόσωπα το τόπου μας.

Εμείς ευχόμαστε μακροζωία και ευημερία και στους δύο τους και είθε οι σημερινές οικογένειες και τα σημερινά ζευγάρια να μπορέσουν να λάβουν το δίδαγμα που οι δύο αυτοί ενάρετοι άνθρωποι προσφέρουν.

Αγάπη, υπομονή, σεβασμό και εκτίμηση είναι η μαγική τους συνταγή ενάντια στο μεγάλο ποσοστό διαζυγίων στη χώρα μας που αγγίζει πλέον το 65%.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κοινωνικά

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία